середа, 27 лютого 2019 11:32

Супрун зруйнувала черговий міф

Супрун зруйнувала черговий міф
Багато корисних речовин руйнуються під час теплового впливу. Фото:carpatobserver.eu

Мікрохвильові печі роблять їжу шкідливою, випромінюють радіацію та викликають рак.

Насправді, навколо цих пристроїв існує багато міфів, з якими досі сперечаються науковці, - пише в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун на сторінці у Facebook.

Один з них — після нагрівання в мікрохвильовці їжа стає менш поживною.Багато корисних речовин руйнуються під час теплового впливу. Найбільш теплочутливими є водорозчинні вітаміни, такі як фолієва кислота, вітаміни В і С, які є в овочах. Саме тому важливо зважати на їхній спосіб приготування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не переймайтеся — це не черговий міф", - Супрун розповіла, як споживати білок

В одному з досліджень вимірювали кількість зруйнованого вітаміну С під час різного впливу тепла: варіння, готування на пару та в мікрохвильовці. Найбільш ефективним методом для збереження вітаміну виявилось пароваріння — руйнувалась лише десята частина. Під час готування в мікрохвильовці — приблизно чверть, найбільше внаслідок варіння — майже половина.

В інших випадках також підтвердили, що готування в мікрохвильовці краще зберігає водорозчинні вітаміни. До прикладу, в шпинаті зберігається більше фолієвої кислоти під час готування в мікрохвильовці, аніж просто на плиті.

Коли йдеться про овочі, додавання води під час готування може значно прискорити втрату поживних речовин. Наприклад, броколі, приготовані в мікрохвильовці у воді, втрачають велику кількість антиоксидантів (від 74% до 97%). Водночас це впливає і на смакові якості. Готування на пару чи з малою кількістю води, навпаки, зберігає поживні речовини .

В деяких випадках готування не лише зберігає, а й сприяє кращому засвоєнню поживних речовин. До прикладу, лікопену в помідорах та каротиноїдів у моркві.

Але в цілому працює правило — що менше їжа піддається нагріванню, то більше поживних речовин вона зберігає. Мікрохвильова піч також краща за варіння тим, що вітаміни не виварюються у воду, а саме приготування займає менше часу, що також сприяє їхньому збереженню.

А ось щодо готування або розігрівання їжі в пластиковому посуді в мікрохвильовці — ситуація виглядає інакше. Деякі хімічні речовини можуть потрапляти в їжу під час нагрівання. Науковці звертають особливу увагу на два компоненти, які часто наявні в пластику — фталати і бісфенол-А (BPA). Перші додають для отримання прозорого та твердого пластику, другі — щоби зробити пластик м'яким і гнучким.

Ці речовин пов'язують з порушеннями роботи ендокринної системи через їх здатність впливати на рівень гормонів — естрогену і тестостерону. Дослідження останніх років показали, що BPA пов'язане з безпліддям, ожирінням, діабетом і репродуктивними проблемами . Зокрема деякі дослідження вказують, що ця речовина збільшує ризики передчасного народження.Через ці докази в 2012 році FDA (Управління продовольства і медикаментів в США) заборонило використання цього компоненту в дитячих пляшечках та чашках.
Тому слід бути дуже уважним до посуду, особливо, якщо ви часто користуєтеся мікрохвильовкою.

Коли готуєте чи розігріваєте їжу в мікрохвильовій печі — зверніть увагу на наступні правила:

- Краще використовуйте скляний чи керамічний посуд.

- Якщо користуєтесь пластиком для розігрівання чи вже підігрітої їжі — використовуйте лише призначений для цього пластмасовий посуд. Зазвичай на ньому є відповідне маркування.

- Якщо такий посуд має пошкодження — не варто його використовувати. Це стосується старих, подряпаних чи тріснутих контейнерів, в яких ви можете просто навіть залишати гарячу їжу.

- Ніколи не нагрівайте та не зберігайте продукти в пластикових контейнерах, які не призначені для харчових продуктів.

Бутерброди з маслом та ковбасою, які є звичним для багатьох сніданком чи перекусом, - це нездорова і навіть шкідлива їжа.Для корисного бутерброду Супрун радить використовувати інші продукти.

Зараз ви читаєте новину «Супрун зруйнувала черговий міф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі