четвер, 25 липня 2024 18:21

Помилки в дизайні дому можуть впливати на сон: чого уникати в інтер'єрі

Помилки в дизайні дому можуть впливати на сон: чого уникати в інтер'єрі
Дизайнерські помилки, які можуть нашкодити: як недоліки в інтер'єрі впливають на здоров'я Фото: pinterest

Коли обираєте дизайн будинку, враховуєте особисті вподобання та суму грошей на ремонт.

Але важливо знати, що деякі варіанти інтер'єру насправді можуть бути шкідливими для вашого здоров'я, пише realsimple.

Експерти називають ідеї дизайну, які найймовірніше негативно вплинуть на здоров'я.

Як уникнути помилок

Алергічна постільна білизна

Дизайнер North + Fair Interior Design Маріса Бетанку пояснює, що розуміння ролі, яку алергія може відігравати у вашому домі, є важливим, коли справа доходить до вибору дизайну. Один із головних винуватців алергії у вашому домі - неправильна постільна білизна.

"Пухнасті пухові ковдри дуже актуальні, але вони також можуть стати причиною алергії", - каже Беттанкур.

Натомість оберіть стильну ковдру з альтернативним пуховим наповнювачем і накрийте своє ліжко масивною плетеною ковдрою, щоб створити подібний об'єм, який змусить вас одразу пірнути в ліжко.

Неправильне штучне освітлення

Освітлення важливе, коли ми хочемо створити певний настрій, але воно також допомагає створити здоровий життєвий простір. І не до кожної кімнати слід ставитися однаково.

Для віталень, спалень і офісів Беттанкур каже, що найкраще спробувати техніку світлого шарування.

Виберіть центральний підвісний світильник теплих тонів або кріплення за один рівень, бажано з диммером, і вставте кілька акцентних світильників, як-от настільні лампи та торшери, каже вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотири хвороби, якими можна заразитися у басейні: як себе захистити

Правильне освітлення в домі також важливо перед сном, каже Моллі Істман, експерт зі сну та засновник Sleep Is a Skill. "Перехід до більш теплого, затемненого освітлення (без синього світла) у вечірній час може імітувати природний захід сонця, готуючи наше тіло до відпочинку та підтримуючи вивільнення гормонів, що викликають сон". Правильне освітлення у вашому домі дійсно може покращити ваш сон і, відповідно, ваше здоров'я.

Прозора обробка вікон

Хоча світлі та просторі вікна в спальні можуть виглядати шикарно, вони можуть пропускати занадто багато світла в кімнату, що може порушити ваш сон.

"Щось таке просте, як надто багато світла у вашій спальні вночі, може порушити ваш циркадний ритм, що впливає на ваш настрій, артеріальний тиск і навіть гормони", - каже Беттанкур. будь-яке зовнішнє освітлення та навіть приглушені шуми, які можуть вплинути на спокійний нічний сон".

Продукти, які виділяють ЛОС

Летючі органічні сполуки (ЛОС) - це гази, які виділяються багатьма побутовими продуктами та можуть впливати на якість повітря у вашому домі, а отже, на здоров'я ваших легенів.

"Головне, що я кажу своїм клієнтам, коли вибираю оздоблення та меблі, - переконатися, що вони не містять летких органічних сполук", - каже Джессіка Веґлякіч із J Layne Designs та мешканка біофільної спільноти Serenbe. "Ви були б здивовані тим, скільки звичайних продуктів і будівельних матеріалів виділяють леткі органічні сполуки, такі як фарби, тканини, композитна деревина, пластик і металева обробка".

Істман додає, що важливо покращити якість повітря у вашому домі, що також допоможе вам добре виспатися.

"Забезпечення хорошої вентиляції та використання очищувачів повітря може зменшити порушення сну, спричинені забруднювачами або алергенами, - каже вона.

Це також поширюється на вирішення проблем з пліснявою, леткими органічними сполуками тощо, які можуть помітно вплинути на якість повітря.

Чи не найбільш особистою кімнатою в помешканні вважають спальню. Її часто хочеться пофарбувати в найулюбленіший колір.

Однак, не варто забувати, що не всі кольори добре підходять саме для спальні. Доречних кольорів для такої кімнати є лише кілька. Експерти радять підбирати кольори, які мають заспокійливий емоційний ефект, тобто нейтральні та землисті тони.

Зараз ви читаєте новину «Помилки в дизайні дому можуть впливати на сон: чого уникати в інтер'єрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі