середа, 23 грудня 2015 15:31

Ниркова колька: що робити, якщо стався напад

Ниркова колька: що робити, якщо стався напад
фото: u-lekar.ru

Ниркова колька і біль, які викликають різні урологічні захворювання, входять до п'ятірки найсильніших

Людина, відчуваючи їх, не може знайти собі місця ні в одному положенні, біль просто нестерпна. На тлі неї може піднятися тиск, змінитися пульс, підвищитися температура, з'явитися запаморочення, нудота і блювота. Що ж потрібно робити при підозрі на ниркову кольку?

Дуже важливо переконатися в тому, що у хворого напад саме ниркової коліки, а не інша проблема. Схожі симптоми можуть бути при різних захворюваннях органів черевної порожнини і навіть легенів та серця. Ниркова колька відрізняється сильними повторними, колючими переймоподібними, нестерпними болями і нерідко частими помилковими позивами до сечовипускання.

Якщо ж пацієнт не може помочитися, можливо, камінь перекрив сечовипускальний канал. А якщо у хворого на тлі болю у попереку зменшилася кількість сечі або взагалі перестала виділятися сеча - значить перекритий відтік сечі по одному або обох сечоточникам. У цьому випадку необхідно термінове хірургічне втручання.

Коли сечовипускання не порушено, температура в нормі, немає нестерпного болю, немає підвищеного артеріального тиску або запаморочення, перший найпростіший, але досить ефективний метод - застосування тепла. Це може бути сидяча ванна або тепла грілка. Але температура води не повинна бути високою, а такою, яку може витерпіти хворий без напруги. Ванна підійде не всім. Літнім людям, а особливо тим, що перенесли інфаркт або інсульт, гаряча ванна протипоказана. Але їм можна допомогти, поклавши на область нирки теплу грілку або гірчичник, як відволікаючий вплив на рефлексогенні зони.

Кандидат медичних наук, доктор філософії, член асоціації урологів України Олександр Любчак акцентує увагу на тому, що відкладати відвідування лікаря після того, як напади ниркової коліки ліквідовані, не можна.

"Пам'ятайте, що теплова процедура ефективна, але це - не лікування, а тільки перша допомога для зменшення больового симптому. Напад ниркової кольки - це сигнал серйозного захворювання, який не можна ігнорувати. Будь-яку урологічну хворобу треба лікувати терміново і невідкладно. Якщо ж колька затягнулася і не відпускає, залишатися вдома не можна ні в якому разі, тривала або триваюча ниркова колька загрожує розвитком інфекції в нирці і є прямою загрозою життю хворого".

Зараз ви читаєте новину «Ниркова колька: що робити, якщо стався напад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі