четвер, 15 серпня 2024 14:57

Може спричинити рак: як не можна використовувати соняшникову олію

Може спричинити рак: як не можна використовувати соняшникову олію
Назвали головну шкоду від соняшникової олії Фото: pinterest

Соняшникова олія є найпопулярнішою серед українців. Вона багата на корисні речовини.

Але науковці не рекомендують використовувати цю олію для смаження, бо вона може бути вкрай небезпечною, пише eurekalert.

Чому не можна смажити на соняшниковій олії

Цей вид продукту багатий на поліненасичені жирні кислоти, які під дією високої температури розкладаються на вільні жири та гліцин. Науковці пояснюють, що під час смаження олія втрачає всі свої корисні властивості, а в найгіршому випадку може виділяти токсичні альдегіди. Про це заявили іспанські вчені ще 2012 року. У процесі своїх багаторічних досліджень вони виявили, що ці небезпечні токсини можуть провокувати деякі види онкології.

Марія Долорес Гільєн, викладачка кафедри фармацевтики та харчових технологій в Університеті Перу, пояснила, що під час нагрівання олія виділяє альдегіди, частина з яких випаровується, а інша частина залишається у смаженій їжі.

Концентрація токсичних сполук у стравах, смажених на соняшниковій олії, перевищує денну норму, яка встановлена Всесвітньою організацією охорони здоров'я, у 200 разів.

Тривалий влив альдегідів може призвести до пошкодження структури ДНК і спровокувати серцево-судинні та ракові захворювання. Тому рекомендують використовувати ріпакову олію, яка є безпечною для здоров'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали 10 найкорисніших та найшкідливіших олій для готування їжі

Вкрай важливо знати, що не можна перегрівати сковорідку, і слід уникати задимлення продукту. Бо саме під час підгоряння олії починається вироблення небезпечних токсинів.

Також фахівці закликають використовувати суміші олій, де б вміст соняшникової не перевищував 30% - така норма вважається безпечною навіть під час нагрівання.

Коли йдеться про олію, то виникає питання, яку обрати найкориснішу для приготування страв. Багато лікарів рекомендують вживати насіннєву олію. Вона багата ненасиченими жирами, яка сприяє хорошому самопочуттю

Деякі дослідники і дієтологи побоюються масел з високим вмістом жирних кислот омега-6, до яких відносяться соняшникова, кукурудзяна і соєва олія.

Зараз ви читаєте новину «Може спричинити рак: як не можна використовувати соняшникову олію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі