понеділок, 28 грудня 2015 13:53

Інфаркт та інсульт: про основні міфи розповідає кардіолог Інституту Стражеско

Інфаркт та інсульт: про основні міфи розповідає кардіолог Інституту Стражеско
фото: misto.odessa.ua

Такі слова, як "інфаркт" або "інсульт" у всіх на слуху і асоціюються з важкими захворюваннями серця і мозку відповідно. Проте варто копнути глибше, як у людини може з'являтися цілий ряд домислів навколо цих хвороб, їх профілактики.

А тим часом один тільки інсульт в Україні щорічно переносять в 4 рази більше людей, аніж постраждалих в ДТП.

Інфаркт та інсульт вважають хворобами літнього населення, при цьому не враховують той факт, що вони зачіпають всю сім'ю. Як ці захворювання змогли в одну мить змінити звичне життя молодих людей і змусити їх помінятися ролями зі своїми батьками, недавно показали на сайті acard.in.ua, присвяченому проблемам інфаркту та інсульту, як їх попередити і допомогти хворому справитися з наслідками.

Коли мова заходить про такі найважливіші органи, як серце і мозок, немає місця самолікуванню і зволіканню з візитом до лікаря. Тим не менш, людині властиво йти за порадою не до лікаря, а до сусідів, самостійно визначати, яка в нього хвороба, і призначати ліки. Крім того, існує ряд міфів, в які продовжують вірити люди.

За словами Олег Іркіна, старшого наукового співробітника "Інституту кардіології ім. М. Д. Стражеска" НАМН України, багато людей до сих пір, на жаль, займаються самолікуванням. Це веде до катастрофічних наслідків.

"Так, 2/3 людей з інфарктом вмирають, не доїхавши до лікарні. А 60% випадків інсульту забирають життя або викликають інвалідність. Але в той же час 80% інсультів та інфарктів можна запобігти. Це залежить від поведінки людини, її способу життя та своєчасному зверненню до лікаря".

"Також дуже поширені деякі міфи. Наприклад, що інфаркт та інсульт - це хвороби літніх людей. Насправді хвороби молодіють, і вже не вважається чимось незвичайним зустріти хворого до 40 років. Також люди часто бувають впевнені, що біль в області серця - це ознака інфаркту. Але крім типової ознаки давлячого, пекучого болю в грудях, може ще з'являтися задишка або навіть зубний біль".

Ще один популярний міф говорить про те, що кава провокує хворобу серця. Але доведено, що пити 2-3 чашки натуральної меленої кави в день не шкідливо.

За словами кардіолога, існує також міф про те, що після інфаркту доводиться обмежувати статеву активність через високий ризик перенапруги. Але насправді тільки в крайніх випадках, при наявності загрожуючих життю аритмій, лікар може ввести дане обмеження.

"Ще одне помилкове судження - те, що якщо відчуваєш біль в області серця, то потрібно заспокоїтися і полежати. Насправді біль може пройти, але незабаром знову з'явитися. Зволікання з візитом до лікаря в такому випадку якраз і чревато інфарктом"

Один з найпопулярніших міфів є говорить про те, що у дітей інсульту або інфаркту бути просто не може. Насправді навіть діти також схильні до ризику розвитку хвороби, особливо при незбалансованому харчуванні.

Нагадаємо, в Україні вже запущена освітня кампанія "Серце, яке тебе любить. Мозок, який про тебе пам'ятає", у тому числі, щоб допомогти населенню позбутися застарілих стереотипів, дізнатися більше про захворювання і захистити себе і свою сім'ю від інфаркту та інсульту.

Зараз ви читаєте новину «Інфаркт та інсульт: про основні міфи розповідає кардіолог Інституту Стражеско». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі