неділя, 18 лютого 2024 21:25

Ефективніші за слова: науковці здивували, чим можна подолати депресію

Ефективніші за слова: науковці здивували, чим можна подолати депресію
Запахи можуть впливати на депресію. Науковці пояснили, як саме Фото: pinterest

Позбутись депресії можна завдяки запахам, які навіюють приємні спогади.

Такого висновку дійшли науковці з Піттсбурзького університету. Вони з'ясували, що запахи є більш ефективними, ніж слова, у пробудженні позитивних спогадів, які можуть допомогти людям з депресією позбутися негативних думок, пише nypost.

У дослідженні взяли участь 32 людини віком від 18 до 55 років, які страждають на великий депресивний розлад. Їм запропонували понюхати 12 ароматів у банках.

Аромати включали Vicks VapoRub, мелену каву, кокосову олію, порошок кмину, червоне вино, екстракт ванілі, цибулини гвоздики, крем для взуття, ефірну олію апельсина та кетчуп.

Понюхавши флакон, нейробіологи попросили учасників згадати певний спогад і визначити, чи був він добрим чи поганим.

Кімберлі Янг, провідний автор дослідження, опублікованого в JAMA Network Open, сказала, що депресивні люди, які відчули знайомий запах, з більшою ймовірністю пригадають певний спогад або подію, як-от те, що вони були в кав'ярні тиждень тому, на відміну від більшого. Загальна пам'ять була про те, як вони колись у житті ходили на каву.

У порівнянні зі словами, запахи пробуджують спогади, які здаються більш "яскравими, захоплюючими та справжніми".

"Для мене було дивно, що раніше ніхто не думав дивитися на пригадування пам'яті в депресивних людей за допомогою ароматичних сигналів", — сказала Кімберлі Янг, старший автор дослідження та доцент кафедри психіатрії Медичної школи Університету Пітсбурга.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки треба обійматися щодня, щоб забути про самотність і стрес

Вона сказала, що люди з депресією повідомляють про труднощі з пригадуванням конкретних автобіографічних спогадів. Оскільки Янг знала, що запах може викликати щасливі спогади в людей без депресії, вона вирішила вивчити запах і запам'ятовування людей з депресією.

Янг сказав, що поліпшення пам'яті у людей з депресією може допомогти їм швидше вилікуватися.

"Якщо ми покращимо пам'ять, ми зможемо покращити вирішення проблем, регуляцію емоцій та інші функціональні проблеми, з якими часто стикаються люди з депресією", — сказав Янг.

Янг планує в майбутньому використати сканер мозку, щоб довести свою теорію про те, що запахи впливають на депресивних людей.

Повноцінний сон є ключовим фактором для запобігання депресії. Регулярний сон менше п'яти годин на добу може підвищити ризик появи депресивного стану.

Неповноцінний сон є ознакою поганого психічного здоров'я. Згідно з даними благодійної організації Mind, третина британців протягом життя матиме проблеми зі сном, а кожен четвертий матиме проблеми з психічним здоров'ям, такі як депресія. Це ж стосується і інших жителів планети.

Зараз ви читаєте новину «Ефективніші за слова: науковці здивували, чим можна подолати депресію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі