пʼятниця, 02 серпня 2024 18:05

Брекети можуть змінювати форму обличчя: як уникнути негативного впливу

Брекети можуть змінювати форму обличчя: як уникнути негативного впливу
Щоб брекети на змінювали риси обличчя, важливо робити щодня деякі важливі вправи Фото: pinterest

Брекети та елайнери стали справжнім трендом та своєрідним символом турботи про красу та здоров'я, коли тобі за 30.

Головне завдання брекетів - вирівняти зубний ряд та зробити його максимально ідеальним. Але разом із змінами зубного ряду змінюється і естетика усього обличчя. Передбачити ці зміни вкрай складно.

Брекети можуть зіпсувати зовнішність, якщо під час їхнього носіння не приділяти уваги додатковим методикам щодо зміни рис обличчя.

Стоматологи та ортопеди розповідають, що найчастіше після носіння брекетів можуть виникнути такі проблеми:

Обличчя витягується, стає худішим і пласкішим, візуально старіє

Западають очі

З'являється друге підборіддя

Кут щелепи стає не таким вираженим.

На те, яким буде результат після вирівнювання зубів, впливає безліч факторів: грамотність лікаря та техніка встановлення брекетів, рухливість кісток обличчя, стан постави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали, що найбільше псує прикус зубів

Також важливу роль у цьому питанні відіграє те, чи приділяєш ти увагу стану своєї максилли - кістки верхньої щелепи, від якої залежить естетика обличчя і яку можна тренувати.

Чому брекети негативно впливають на зовнішність

При носінні брекетів навантаження від дуги, якою вони утримуються, рівномірно розподіляється по всіх зубах. Але потужніші і більші зуби починають відтягувати навантаження на себе. В результаті зубний ряд може почати звужуватися, а кістки обличчя зміщуватися, що призводить до вертикального витягування нижньої щелепи.

Як знизити ризики впливу брекетів

Якщо плануєте поставити елайнери або брекети, важливо знайти грамотного ортодонта, який знайомий і зі специфікою гнатології і може займатися суглобами та прикусом. Також важливо самостійно займатися висуванням максилли ще до постановки брекетів чи елайнерів - і не кидати турботу про "кістку краси" після їх зняття.

Як працювати з максиллою

Максилла – друга за величиною кістка черепа, яка визначає форму та риси обличчя. У правильному положенні вона висунута вгору і вперед: це сприяє чітким вилицям, широкій усмішці та пружності шкіри. Навпаки, максилла, що запала, призводить до заглиблень під очима і обвислості підборіддя.

Неправильний прикус та викривлення носової перегородки також можуть бути наслідком усунення цієї кістки. Обличчя набуває витягнутого вигляду і втрачає естетичну привабливість.

Щоб уникнути погіршення естетики обличчя під час носіння брекетів, важливо працювати з максиллою. Ось кілька ефективних методик, які можна практикувати у домашніх умовах.

Фейсбілдінг. Комплексний підхід до зміцнення м'язів обличчя та покращення якості шкіри.

Масаж обличчя. Покращує кровообіг, сприяє відновленню та оновленню клітин шкіри

Підйом та висування кісток обличчя. Ці рухи відновлюють правильне положення максилли

Вправи для постави та жувальних м'язів. Сприяють рівному положенню шиї та розслабленню жувального м'яза, що також забезпечує комплексний результат.

Робочі вправи для тренування максилли при носінні брекетів

Розслаблення серединного піднебінного шва

Відкрий рот і постав великий палець до піднебіння, краще це робити в рукавичках

Проведи пальцем по піднебінню, поки не виявиш серединний піднебінний шов, він добре відчквається. Він розташований у центрі та ближче до задньої частини гортані

Розмісти великий палець у центрі піднебіння, ближче до задньої частини, не зачіпаючи м'яку частину піднебіння.

Круговими рухами повільно переміщуй палець уперед до зубів, обережно розтягуючи та розслабляючи шов

Після кругових рухів плавно перемістіть палець від задньої частини піднебіння до передньої.

Процедура може бути болісною, що свідчить про напругу у шві. При сильному болю зупинися і спробуй наступного разу - або спробуй пересунути палець повільніше.

Ослаблення жувальних м'язів

Для початку знайдемо жувальні м'язи. Виконуй жувальні рухи і спостерігай перед дзеркалом за рухом, що виштовхує м'язи. Можна прямо помістити пальці в цю область і промацати м'яз – він твердий як кістка

Відкрий та закрий рот, щоб визначити виїмку між верхньою та нижньою щелепами. Це скронево-нижньощелепний суглоб, місце з'єднання щелепи

Помісти кісточки великих пальців у цю виїмку, стисни руки в кулаки вага голови на пальці і утримуй його близько хвилини, намагаючись розслабитися.

Спочатку ця вправа може викликати дискомфорт, тому утримуй вагу, виходячи з власних відчуттів. Поступово збільшуй час навантаження. Для зручності можна розмістити лікті на столі та перенести вагу голови на пальці.

Похитуйте головою з боку в бік для більшого розслаблення.

Обережно перенеси вагу голови на пальці і утримуй його близько хвилини, намагаючись розслабитися.

Зубний ряд можна вирівняти в будь-якому віці. При незначному скривленні, одягають пластини, яку виготовляють за індивідуальним зліпком з щелепи.

Універсальнішим способом вирівнювання прикусу для дітей та дорослих є брекети. Бувають різних видів. Найдешевші металеві. Непомітні системи дорожчі – сапфірові або керамічні. Виправлення займає від півроку до 3 років.

Зараз ви читаєте новину «Брекети можуть змінювати форму обличчя: як уникнути негативного впливу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі