середа, 14 липня 2021 17:12

Більше третини українців не вакцинуватимуться. Якими будуть наслідки

Понад 25% опитаних українців вакцинувалися від Covid-19. Близько 10% готові до цього. 30% щепляться лише тією вакциною, яку вводять нардепам. 35% громадян проти вакцинації за будь-яких умов. Такі дані показало опитування, яке провела Gazeta.ua. У ньому взяли участь 1076 осіб.

Про те, чому українці не хочуть вакцинуватися та до чого це призведе, Gazeta.ua розповів Тарас Жиравецький, радник львівського міського голови з медичних питань.

Автор: Gazeta.ua
  Результати соціологічного дослідження, яке провела Gazeta.ua.
Результати соціологічного дослідження, яке провела Gazeta.ua.
Чому третина українців категорично відмовляється від вакцинації?

Дані, які є в ЗМІ про те, що вакцини можуть викликати побічні дії, наприклад, тромбоз чи смерть - лякають. Така ситуація не тільки в Україні, але й за її межами. Бо, якщо побічна реакція була, хоча б в однієї людини, кожен починає хвилюватися та примірювати її на себе.

Чимало й таких громадян, які вірять, що в вакцині є чіп, який їм хочуть вживити. А потім, завдяки йому контролювати життя. Парадоксально, але є люди із вищою освітою, які в це вірять. У схожі фейки вірять більше, ніж в підтверджену інформацію від медиків. Та ясно, що люди не є професіоналами, все це для них нове. Крім того, чимало фантастичних фільмів зі схожими сюжетами, в які люди підсвідомо починають вірити. Міф про чіп такий самий, як і про те, що антитіла після коронавірусу зникають через три місяці. Всі повірили й тепер тяжко довести зворотнє.

Міф про чіп такий самий, як і про те, що антитіла після коронавірусу зникають через три місяці. Всі повірили й тепер тяжко довести зворотнє

Крім цього, довіра до вакцинації низька, бо люди не проходять перед нею жодних обстежень. Часто питають чи потрібне воно, щоб дізнатися чи не є в групі ризику отримати побічні дії. Та подібних обстежень не проходять ніде, навіть за межами України. Перевірка могла б бути доцільною, але фінансово не є можливою. Наша країна не потягне таких витрат.

Великим плюсом є те, що в нас обрати якою вакциною щеплюватися. В Росії є лише одна і все. А в нас три, наприклад, якщо, в колективі, на роботі, щеплюють однією вакциною, а вам вона не подобається, йдете в лікарню і щеплюєтеся там іншою.

До чого це призведе?

Можливо, ні до чого. Бо якщо мова йде про молоде населення, то воно не є в групі ризику потрапляння в стаціонар. Тому це не має стати великою проблемою. Офіційно перехворіло понад 2 млн, а не офіційно близько 10 млн. Ризик захворіти вдруге мінімальний. А це є їх своєрідною природньою вакцинацією. За останні пів року я практично не бачив пацієнтів, які б захворіли вдруге. Навіть під час чергового спалаху хвороби вдруге хворіли вкрай мало осіб. Я провів власне опитування на своїй сторінці в одній із соціальних мереж. 4200 людей написали, що хворіли коронавірусом. З них 50 перенесли інфекцію двічі. І те, якщо розібратися, думаю залишиться кілька людей, які дійсно хворіли кілька разів. У відсотковому співвідношенні це навіть не 1%.

За яких умов виробиться колективний імунітет?

Він виробиться лише після наступної хвилі, коли перехворіє на коронавірус 70-80% населення. Колективного імунітету вакцинація не виробить. Бо все одно ці люди хворітимуть. Можна подивитися на Британію. Там близько 30 тис. нових випадків попри те, що провели вакцинацію, але вони щепили людей за 60 років. За їхньою інформацією зараз хворіє більше молодших пацієнтів, але з них мало хто потрапляє в лікарню. Тому смертність низька. Тобто вони захистили старших вакцинацією. Молоді - в основному всі перехворіли. Тепер навіть якщо пенсіонери захворіють, перенесуть хворобу в легкій формі. Найкращий захист не вакцина, а антитіла, які з'являються після хвороби. Так, ризик ускладнень нікуди не дівається, але захист отримуємо потужний.

Найкращий захист не вакцина, а антитіла, які з'являються після хвороби. Так, ризик ускладнень нікуди не дівається, але захист отримуємо потужний

Вакцина по захисту йде на другому місці. Якщо перехворіє 70% українців вірус не матиме шансів на поширення й зникає це і є так званий колективний імунітет.

Практично в усіх пацієнтів, які перехворіли антитіла залишаються на довгий час - понад рік точно. Тобто ми знаємо, що рік вони тримаються, далі буде видно, бо коронавірус в Україні відносно недавно, потрібен час, щоб сказати щось конкретне. Але є ймовірність, що антитіла можуть триматися, як після кору до 10 років, або пожиттєво. Зараз в ЄС спалахи нових випадків, бо вони були на жорсткому локдауні й відносно України в них перехворів менший відсоток населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Паспорт вакцинації не дозволить вільно подорожувати. Експерт розповів деталі

Чому третина українців готова щеплюватись лише препаратом, який вводили нардепам?

Люди хочуть для себе найкращого. Бо нардепам вводили ті препарати, якими щеплюють в країнах великої сімки. Хоча не всі вони вакцинувалися Pfizer. Частину щепили CoronaVac, частину AstraZeneca. Звісно, що кожен хоче найрозрекламованіший препарат. В Європі не скрізь визнають CoronaVac. Можливо, це питання виключно політичне, але це є ще однією причиною, чому хочуть вакцинуватися Pfizer, бо для того, щоб подорожувати потрібний паспорт вакцинації. Його дають після щеплення не усіх вакцин.

Зараз ведуться розмови щодо третьої дози Pfizer. Доцільно її вводити?

Виглядає, як бажання компанії видати бажане за дійсне. Тому стосовно цього йде активна дискусія. Можливо, третя доза й не буде потрібна. Також наразі піднято питання про використання різних комбінацій вакцин. Раніше це було заборонено, але так, як в інших країнах не має всіх вакцин, про це заговорили.

Скільки часу захищають вакцини?

Від трьох місяців до року. Зараз це питання вивчають. Чітко сказати важко, бо сама вакцинація розпочалася нещодавно. Ми знаходимося в ході експерименту.

Тим, хто не знає, коли вакцинуватися влітку чи восени, раджу це робити в період, коли немає великої хвилі захворюваності. Щоб встиг виробитися імунітет за 21 день - можна і влітку.

Тим, хто не знає, коли вакцинуватися влітку чи восени, раджу це робити в період, коли немає великої хвилі захворюваності. Щоб встиг виробитися імунітет за 21 день - можна і влітку

В Росії ситуація гірша. Там вакцинували людей великих міст, і це не спрацювало взагалі. Це не зупинило госпіталізацію. Наразі в них встановлюють рекорди по смертності. Помирає за день близько 700 людей. "Спутник V" не захистив. Ефективність цієї вакцини вже випробували на практиці та вона не спрацювала. Причина - не закінчили третій етап дослідження тощо. Можливо, будуть змінювати щось в цій вакцині, або закуповувати іншу.

Яка з трьох вакцин, які є в Україні, найкраща?

Вони всі добрі. Там принцип дії трохи відрізняється. Але конкретно важко сказати. Бо навіть в Британії не вакцинували якоюсь однією вакциною, а трьома різними. Головне, що антитіла виробляються після всіх трьох вакцин, практично в усіх пацієнтів. Як реагуватиме організм на появу нового штаму - бачитимемо далі. Зараз маємо стабільну ситуацію. За вчора понад 400 госпіталізованих. Та, якщо їх поділити по областях - це не є катастрофічна кількість. Кількість хворих коливається, але скачку немає. Коли буде тисяча, півтори госпіталізованих в день можна говорити про початок нової хвилі.

Міністерство охорони здоров'я фіксує підозри на зараження новим штамом коронавірусу Delta в Україні. Його вже виявили у 104 країнах. Наша держава до зустрічі з цим вірусом зовсім не готова.

Зараз ви читаєте новину «Більше третини українців не вакцинуватимуться. Якими будуть наслідки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі