пʼятниця, 16 серпня 2024 15:56

Який ріст може провокувати появу раку та хвороб серця

Який ріст може провокувати появу раку та хвороб серця
Науковці знайшли зв'язок між ростом людини і появою раку та серцевих хвороб Фото: pinterest

Ріст людини пов'язаний з появою серйозних серцевих хвороб.

До такого висновку дійшли фінські науковці Університету Тампере.

На їхню думку низький ріст людини може спровокувати розвиток раку або серцевого нападу.

Низькорослі люди більшою мірою схильні до серцевих захворювань. Його автори оцінювали як невисокий зріст у чоловіків менше 165 см, у жінок - менше 160 см.

Вони проаналізували результати 52 робіт. В них визначалися асоціації між ростом і людей і їх захворюваннями. Після цього фінські фахівці прийшли до висновку, що "у низькорослих представників населення ймовірність розвитку серцевого захворювання в півтора рази вище".

Також вони підрахували, що невисокі чоловіки вмирають з будь–якої причини в порівнянні з більш високими чоловіками на 37% частіше, а низькорослі жінки - на 55% частіше.

Що стосується конкретно серцевої недостатності, то низькорослі люди страждають від серцевого нападу на 52% частіше, ніж люди високого зросту.

Дослідники не можуть дати повноцінного пояснення подібної закономірності, але припускають, що у людей невисоких кровоносні артерії є більш вузькими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Старіння організму відбувається у два етапи: що дослідили науковці

Але в той же час і високий зріст пов'язаний з власним набором ризиків. Дослідження, показало, що у чоловіків зростом вище 188 см серйозно підвищений ризик утворення тромбів.

У свою чергу, дані, які опублікував журнал Lancet, свідчать, що високий зріст пов'язаний з схильністю раку.Дослідники заявили, що більш високі люди демонструють підвищену схильність до розвитку раку передміхурової залози у чоловіків і раку молочної залози, яєчників, ендометрію, товстої кишки у жінок. Вчені припускають, що механізми розвитку раку у високих людей можуть бути пов'язані зі збільшенням розміру їх органів.

Щоденне споживання приблизно 500 грамів фруктів та овочів може значно сповільнити розвиток хронічних захворювань нирок, знизити артеріальний тиск і зменшити ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Чергові дослідження науковців показала, що така зміна раціону справді зменшує навантаження на нирки та покращує загальний стан організму.

Зараз ви читаєте новину «Який ріст може провокувати появу раку та хвороб серця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі