понеділок, 29 квітня 2019 21:25

Як не сплутати алергію на молоко з непереносимістю

Як не сплутати алергію на молоко з непереносимістю
Алергія на молоко: як вчасно розпізнати Фото: day.kyiv.ua

У багатьох людей є непереносність лактози. Але помилково думати, що це хвороба чи алергія. Скоріше стан, який викликає розлади травлення. Організм не виробляє достатньо ферментів для перетравлення молока. Виникає запалення та подразнення слизової кишківника.

Симптоми проявляються протягом 30 хвилин після споживання молочних продуктів. Виникає діарея, нудота, біль у животі, здуття.

Це розповідає Олена Левицька, столичний мікробіолог.

"Алергія на молоко — "несправність" організму, що приводить до неправильної роботи імунної системи. Вона визначає молочні білки як небезпечні і починає захищатися. Це викликає нежить, астму та висипання. А непереносність лактози викликає тільки шлункову реакцію. Патологія проявляється в легкій або у важкій формі. Тому одні люди можуть потроху їсти молочку, а інші ні. Тим, хто має легку форму, дозволено півсклянки молока на добу. Обмеження знімають при підвищенні витривалості організму до молочних продуктів", - уточняє спеціаліст.

Щоб точно визначити діагноз, людину садять на двотижневу безмолочну дієту. Потім беруть аналіз крові для визначення рівня глюкози.

Хворому призначають пробіотики. Щоб позбутися болю при коліках та здутті, п'ють спазмолітики.

Також слід повністю відмовитися від молока, йогурту, сиру, морозива. Їх замінюють на соєве, кокосове або мигдальне молоко.

Щоб в організм надходив кальцій, потрібно їсти броколі, капусту, рибу, хлібні злаки, боби, апельсини та кунжут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно вийти з посту

Є продукти, які хоч і не молочні, але містять приховану лактозу. Від них теж варто відмовитися або рахувати кількість з'їденого. Це ковбаса, гамбургери, готові соуси та майонез, горіхова паста. Також торти й пироги, шоколадні батончики.

Зараз ви читаєте новину «Як не сплутати алергію на молоко з непереносимістю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі