пʼятниця, 09 грудня 2011 00:15

У Центрі сімейної медицини пацієнтам зберігають суглоби

Хвороби опорно-рухового апарату з упевненістю можна назвати епідемією серед людей зрілого і похилого віку.

— Після 60 років зі ста чоловік тільки п'ятеро ніколи не жалілися на хворі суглоби і болі у хребті. У 40-річному віці ці проблеми з'являються у 60–70 відсотків українців, — каже кандидат медичних наук, невропатолог Центру сімейної медицини Роман Сулик. Багато хто зволікає з лікуванням, намагаючись заглушити біль анальгетиками. Та це тільки загострює проблему.

Якщо людина із хворими суглобами довгий час не звертається до лікарів, може розпочатися хронічний біль, який призводить до астено-депресивних станів. Біль на периферії поєднується із головним. Він не вщухає навіть тоді, коли суглоб вилікували. Окрім того, людина може просто втратити здатність вільно пересуватися. У такій ситуації врятує лише штучний протез.

— Ми робимо все, щоб пацієнт якомога довше прожив зі своїм суглобом. Справа навіть не в ціні, хоча вартість операції зазвичай набагато вища за лікування. Штучний суглоб зношується за п'ять-сім років, тому потрібна повторна операція, — додає Роман Сулик.

В Інституті сімейної медицини хвороби опорно-рухового апарата діагностують за допомогою МРТ, рентгена, електроміографії. Крім того, лікар оглядає пацієнта, уточнює характер болю, питає, за яких обставин, положення тіла, у яку пору року, час доби біль посилюється, а коли слабшає. Це допомагає поставити точний діагноз.

При лікуванні застосовують кортикостероїдні ін'єкції, що мають протизапальну і знеболювальну дію, поліпшують кровообіг у хребті, трофіку хряща. Ці класичні методи поєднують із прогресивними. Зокрема, з регенераційною, тобто відновлювальною терапією. В організм вводять плазму, збагачену тромбоцитами. У тромбоцитах містяться гранули, що стимулюють відновлення ушкоджених тканин. На сьогодні цей метод широко використовують у США, Японії, інших розвинених країнах.

— Окрім цього, вводимо пацієнтам регенераційні препарати, що містять малодиференційовані клітини. Вони мають здатність перетворюватися на будь-яку ушкоджену тканину. Тобто, коли вводимо препарати в уражену кістку, клітини диференціюються у кісткову тканину.

Інститут сімейної медицини розташований за адресою: м. Київ, вул. Німанська, 6. Тел. 0(44) 528 07 70

www.family-health.com.ua

Зараз ви читаєте новину «У Центрі сімейної медицини пацієнтам зберігають суглоби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі