понеділок, 01 квітня 2013 00:00

Гіпертонія триває без симптомів

— Понад п'ять років мучить високий тиск, — каже львів'янка 62-річна Євгенія Ковальчук. — Уперше виявила, коли сестрі в селі на полі помагала складати снопи. Була задуха, на дощ збиралося. У голові зашуміло, по тілу наче мурашки забігали, ноги підкосилися. Впала. На носилках прямо з поля забрали в лікарню — стався інсульт. Раніше ніколи не мала проблем із тиском, а тоді аж зашкалював.

У лікарні Євгенія Михайлівна пролежала місяць. Ще три — вдома приймала ліки.

— Ледве викарабкалася, — продовжує. — Тиск із того часу постійно скаче, особливо на зміну погоди. Буває, голова болить-розколюється, в очах усе пливе. П'ю таблетки, що лікар призначив, ще він наказав контролювати тиск, бо може бути повторний інсульт. Самій трудно його виміряти механічним тонометром, погано чую пульс. Бачила по телевізору, що є тепер електронні. Їх чіпляють на руку, як годинник. Сусідка каже, що вони неточні. То 170 на 90 показують, а через 2 хвилини — вже 150 на 90.

У всьому світі давно користуються електронними тонометрами, такі прилади дуже зручні. Вони діляться на напівавтоматичні та автоматичні. Напівавтоматичний прилад не має компресора, що нагнітає повітря в манжету. Це не впливає на точність результату. Напускати повітря в манжету за допомогою груші треба дуже плавно й рівномірно, щоб не порушити показники. Автоматичний прилад зручніший. Достатньо одягти манжету й натиснути кнопку. Результати вимірювання зберігаються в пам'яті апарата. Це важливо, коли людина стежить за тиском.

Автоматичні прилади вимірюють тиск на передпліччі або на зап'ястку. Прилади, що вимірюють тиск на зап'ястку дуже зручні й компактні, але слід пам'ятати, що вони показують тиск у променевій, а не плечовій артерії. Показники можуть дещо відрізнятися. Зап'ястні прилади японської торгової марки "Ніссеї" зчитують інформацію одразу з двох променевих артерій, тому визнані німецьким товариством гіпертонії як найточніші.

Є чимало автоматичних тонометрів марок "Ніссеї", "Літл Доктор", що вимірюють тиск у плечовій артерії, мають індикацію аритмії та сітьовий адаптер у комплекті, завдяки якому не треба витрачатись на покупку елементів живлення.

— Електронні тонометри дуже точні, — каже львівський фармацевт 33-річна Ольга Дідух. — Може, жінка перед тим рознервувала, тому тиск підскочив. Перед вимірюванням слід спокійно посидіти 15 хвилин. Також не варто під час процедури розмовляти й рухатися, бо прилад дуже чутливий.

Лікарі радять вимірювати тиск двічі на день — уранці та ввечері. Варто вести щоденник тиску, завдяки якому лікар зможе швидше та адекватніше призначити лікування.

— Гіпертонія з кожним роком молодшає і часто протікає безсимптомно, особливо на початкових стадіях захворювання. Щоб уникнути таких страшних наслідків підвищеного тиску, як інсульти й інфаркти, слід кожному мати тонометр у домашній аптечці.

Іноді прості й доступні речі рятують життя, родину, суспільство. Знайте свій тиск, та бувайте здорові!

Зараз ви читаєте новину «Гіпертонія триває без симптомів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі