Сливовий пиріг заливають карамеллю

Автор: ФОТО НАДАЛА ГАЛИНА ГУДЗОВАТА
  Тісто для сливового пирога замішують на молоці. Додають лимонну цедру й ваніль. Страву випікають 40 хвилин за температури 180 грудусів
Тісто для сливового пирога замішують на молоці. Додають лимонну цедру й ваніль. Страву випікають 40 хвилин за температури 180 грудусів

Подають із морозивом

— Захотілося випічки зі сливами. Знайшла в інтернеті ідеальний рецепт, — каже 52-річна Галина Гудзовата зі Львова.

— У сотейнику з товстим дном нагріваю столову ложку масла, дві — води і дві третини склянки коричневого цукру. Можна замінити звичайним. Тримаю на слабкому вогні до розчинення. Карамель виливаю в застелену пергаментом круглу форму.

600 грамів слив-угорок без кісточок викладаю на карамель зрізом донизу.

Для тіста збиваю двоє яєць і дві третини склянки цукру до пухкої маси. Вкидаю 150 грамів розм'якшеного масла. Збиваю. Додаю третину склянки молока, дві чайні ложки розпушувача, трішки лимонної цедри й ванілі, півтори склянки борошна. Перемішую. Маса має бути як густа сметана. Заливаю сливи. Випікаю за температури 180 градусів майже 40 хвилин. Виймаю і даю постояти 5–7 хвилин. Перевертаю і знімаю папір. Подаю з кулькою морозива.

— Цей ніжний пиріг з яблук — страва болгарської кухні. Кожна господиня впорається з його приготуванням, — каже львів'янка Оксана Тютюнник, 32 роки.

— Змішую по 200 грамів борошна і манки, 175 грамів цукру й чайну ложку розпушувача. Порівну розділяю на три частини.

Для начинки кілограм очищених яблук натираю на грубій тертці.

Форму для випікання застеляю пергаментом, щоб були бортики. Щедро змащую маслом. Висипаю першу частину суміші борошна й манки. Розрівнюю ложкою. Розподіляю половину тертих яблук. Посипаю чайною ложкою кориці. Поливаю столовою ложкою меду. Повторюю шари. Верх пирога засипаю третьою частиною борошняної суміші. Заливаю пиріг 250 мілілітрами молока. Проколюю по периметру ножем до дна, щоб молоко просочило всі шари. Випікаю за температури 180 градусів 45 хвилин.

— Грушевий пиріг не лише смачний і ніжний, а й швидкий у приготуванні. Прикрасить стіл у будні та свята, — каже 60-річна Віра Мірка з Яворова Львівської області.

100 грамів мигдалю об­смажую 5–7 хвилин на сухій сковорідці. Охолоджую й подрібнюю у блендері на грубу крихту. Збиваю двоє яєць і 140 грамів цукру. Вкидаю 180 грамів масла кімнатної температури, мигдальну крихту, 140 грамів борошна й чайну ложку розпушувача. Перемішую. Утворюється в'язка й густа маса.

Три невеликі груші очищаю від шкірки та зернят. Нарізаю кубиками. Скроплюю соком лимона, щоб не темніли. Додаю їх і 50 грамів гіркого чорного шоколаду, дрібно посіченого ножем. Можна влити ще по чайній ложці ванільного чи мигдального екстракту. Викладаю у змащену маслом і застелену пергаментом форму. Поверх викладаю дві-три нарізані пластинами груші. Ставлю в розігріту до 160 градусів духовку на годину. Збільшую температуру до 180 градусів і тримаю ще 20 хвилин.

Гарячий пиріг змащую двома ложками меду чи абрикосового джему.

Зараз ви читаєте новину «Сливовий пиріг заливають карамеллю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі