Ялинку прикрашають імбирними пряниками

Глазур роблять з яєчних білків

— До приготування цих пряників та їхнього розмальовування можна залучити всю сім'ю. Особливо це до вподоби дітям. У випічці можна зробити дірочки для нитки, а потім повісити на ялинку, — каже 30-річна Мар'яна Іванова з Ужгорода.

— Змішую 165 грамів меду, 100 грамів цукру, чайну ложку кориці та півтори чайної ложки імбиру. Доводжу до кипіння і зменшую вогонь до мінімуму. Помішую до розчинення цукру. Додаю дві чайні ложки соди, погашеної оцтом. Потім — 125 грамів м'якого масла й охолоджую суміш до 60 градусів. Вбиваю яйце та змішую міксером, поступово всипаючи 500 грамів просіяного борошна. Тісто має трохи липнути до рук. Загортаю в плівку та ставлю в холодильник на годину. Розкачую пласт тіста завтовшки 4 міліметри. Вирізую ялинки або інші святкові фігурки. Викладаю на деко, застелене пергаментом. Печу при 180 градусах 7–10 хвилин.

Для глазурі збиваю міксером білок, поступово всипаючи 150–170 грамів цукрової пудри. Коли суміш загусне, вливаю п'ять-шість крапель лимонного соку. За бажанням можна додати харчові барвники. Перекладаю глазур у кондитерський мішок і розмальовую пряники.

— Є десятки різновидів глазурі. Мої рідні обожнюють шоколадну, — каже 38-річна Ольга ТУРИНСЬКА із Чернігова.

— 200 грамів подрібненого молочного шоколаду і 200 грамів масла нагріваю на водяній бані, помішуючи. Всипаю столову ложку цукру, дрібку солі та ванілі. Вливаю 50 мілілітрів молока. Варю до загустіння 10 хвилин. Переставляю сотейник у миску з холодною водою та збиваю міксером, доки глазур не почне відставати від стінок посуду. Тоді прикрашаю випічку.

Лимонна глазур додає печиву цитрусового смаку та аромату. Виглядає святково. Нею можна прикрашати не лише пряники, а й кекси.

Змішую 100 грамів масла, три столові ложки цукрової пудри, дві — лимонного соку, розведеного 50 мілілітрами води. Готую 5 хвилин. Прикрашаю випічку теплою глазур'ю.

Якщо вдома нічого немає, крім цукру — не страшно. З нього також можна приготувати глазур.

Всипаю в каструлю 450 грамів просіяної цукрової пудри. Поступово вливаю вісім столових ложок теплої води, перемішуючи дерев'яною лопаткою. Як маса стане однорідною, збиваю міксером 5 хвилин. Варю на малому вогні хвилину. Охолоджую й прикрашаю пряники.

9,2 кілограма важив найбільший кіфлик в Україні. Це закарпатське печиво у формі підкови. Традиційно його готують на свята чи весілля. Начиняють горіхами, солоною бринзою або маком. Рекорд встановили цьогоріч у липні під час гастрономічного фестивалю "Графський кіфлик" у замку Сент-Міклош у Чинадієві.

Зараз ви читаєте новину «Ялинку прикрашають імбирними пряниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі