середа, 29 січня 2014 16:31

Дітей з церебральним паралічем навчає ходити робот
15

Фото: Фото: Тетяна Сарахан

У Вінниці на реабілітаційний курс апарату "Локомат" записуються в чергу на три місяці вперед. Його називають роботом-тренажером. Він допомагає дітям навчитися ходити з нуля.

"Локомат — це робот. Дія така: дитину ставимо на бігову доріжку. Підв'язуємо її спеціальними ременями. Вони нагадують парашутне спорядження. Ноги кріпимо спеціальними ортезами і підключаємо до комп'ютера. Дитя стоїть на своїх ногах і дивиться на монітор. Перед ним віртуальна людина, яка повністю повторює рухи дитини, — пояснює реабілітолог Вінницького реабілітаційного центру 32-річна Олена Артоуз. - Цей апарат підходить для дітей, які не можуть ходити або не вміють з народження. Наприклад, якщо у них ДЦП, травми спини, захворювання хребта, внаслідок яких дитина перестала ходити."

Апаратів саме таких моделей є лиш чотири в Україні. Декількох дітей після курсу реабілітації на Локоматі перевели в ходунки.

"Син взагалі ходити не міг. Діагноз ДЦП виявили у рік. Зараз йому дев'ять років. З того часу у візку. Він сам не пересувається, не ходить, не говорить. Один інструктор ЛФК не зможе розробляти йому ноги, суглоби. Вже пройшли десять курсів реабілітації. Є результати. В дитини покращилася поведінка, рухи в ногах, моторика рук, - каже мати 35-річна Оксана Чипорнюк з Вінниці. - Після курсу реабілітації веду його за руку, він може штовхати візок, ноги не заплутує. Сподіваємося, що і він піде з ходунками".

Відмовляють у реабілітації, якщо дитині більше 13 років. По зросту вона не поміститься в "Локомат". Не зможуть пройти курс реабілітації, як дитина має різницю у довжині ніг більш, ніж три сантиметри.

"Якщо в дитини туго розгинаються суглоби, локомат просто поламає їх. Він повністю розгинає ноги дитини. Апарат не відчуває, що їй боляче. Але при цьому я бачу роботу кожного суглоба, — додає Олена Артоуз. - Головне, щоб батьки знали, що з дітьми треба працювати від народження. Локомат дає поштовх дитині навчитися ходити. Далі все залежить від комплексної реабілітації та хотіння. Чим більше батьки зацікавлені, тим швидше дитина стане на ноги" — підкреслила лікар.

Зараз ви читаєте новину «Дітей з церебральним паралічем навчає ходити робот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі