середа, 27 січня 2021 20:40

Запустили сайт для популяризації України у світі

П'ятниця, 15 січня, 13:31

Екскаватор припиняє роботу на території Одеського коньячного заводу "Шустов" на вул. Мельницька, 13. Робітники спускаються в траншею, роздивляються знахідку. Скляна пляшка з коньяком лежить на глибині 1,3 м.

– Замінювали високовольтний кабель. Через вікно почув, що стурбовано заговорили. Зрозумів – щось сталося, – розповідає директор музею коньячної справи Сергій Дяченко, 38 років. – Кажуть, екскаватором зачепили пляшку.

На тарі видно вигравіюваний фірмовий дзвін і напис "Шустов".

– Пляшка закоркована вощеною мотузкою. Збереглися залишки пергаменту з фольгованим покриттям. Залишилося 80 відсотків напою, – продовжує Дяченко. – Проглянув каталоги. Такі пляшки випускали у 1899–1906 роках. Важко сказати, як коньяк опинився в землі.

Знахідку оцінюють у $12–40 тис. Зразки передали лабораторії при заводі.

– Хочемо з'ясувати, який букет був і, як довго напій зберігається. Чи не втратив міцність та аромат. Не дегустуватимемо. Виставимо в музеї. Два роки тому була подібна знахідка. Тоді коньяк оцінили у 100 тисяч євро.

У музеї "Шустова" представлені 450 експонатів, присвячених коньячному виробництву. 70 – пляшки з напоями різних часів.

Коньячний завод працює в Одесі з 1863 року.

Автор: gettyimages.com
  Комунальники прибирають сніг і лід із тротуару у Львові 15 січня. Того дня температура в Україні знизилася до мінус 20 градусів
Комунальники прибирають сніг і лід із тротуару у Львові 15 січня. Того дня температура в Україні знизилася до мінус 20 градусів

А в цей час:

– Мамо, віддай! На автобус спізнюся, – каже 26-річний Олександр Поліщук із Рівного. Шукає закордонний паспорт у шухлядах, тумбочках, перевертає матрац у спальні, зазирає за плазмовий телевізор. За годину має виїжджати в Польщу. У Варшаві влаштувався працювати оператором на крані.

– Нікуди не поїдеш. Мені сон поганий приснився, – говорить мати Анастасія Поліщук, 47 років.

– Я ж на роботу в понеділок маю вийти. Пусти! – злиться Олександр. – До Великодня приїду – хату утеплимо й холодильник новий візьмемо.

Мати не слухає, йде на кухню пити каву. За пів години Поліщук знаходить документ у пилососі. Викликає таксі на автовокзал. Запізнюється. Автобус поїхав 5 хв. тому.

– Вважай, що повезло, – телефонує за годину товариш, який устиг на рейс. – Нас підрізала фура, бус занесло у стовп. Усі живі, але повернулися додому. Завтра їдемо іншим автобусом.

47-річний Вадим Пацкевич із міста Вишневе поблизу Києва виносить на смітник ялинку. Біля контейнера чує нявкання. У картонній коробці знаходить вісьмох білих і рудих кошенят.

– Що за нелюд лишив на морозі? – лається. Несе коробку додому. На ній знаходить поштову наліпку з номером мобільного. Дзвонить.

– Це ви тварин кинули? Совість маєте? – кричить чоловікові, який бере слухавку.

Той погоджується забрати тварин, але Вадим відмовляє. Годує кошенят кормом.

– Залишився від Нусі, яку взяли літом. Зробили щеплення, бліх і глистів вивели. А вона втекла, – каже Пацкевич.

Біле кошеня родина лишає собі. У соцмережі публікують інформацію про решту. До вечора трьох розбирають сусіди. Інших везуть у притулок.

Україна втрачає час і перспективу

За майже два роки президентства Зеленського країна не побачила жодної нової реформи. Натомість є відосики й меседжі з Банкової. Немає вакцини від коронавірусу, і ми остання держава в Європі, де ще не почалося щеплення. На Донбасі росіяни знову вбивають наших воїнів. Протестують ФОПи, а Міжнародний валютний фонд погрожує припинити співпрацю через знищення ринку газу.

На ці всі виклики на сторінці Офісу президента одне повідомлення: радійте, українці, нарешті прийшла зима.

Насправді все правильно. Зеленський, ідучи до влади, не пропонував жодних реформ. Перед виборами чесно сказав: "Я нікому нічого не винен".

Керівні посади отримали люди, які ніколи не працювали на державній службі. Вони, як і Зеленський, не мають ні програм, ні розуміння, в якому напрямку повинна розвиватися країна. Працюють у ситуативному форматі, спираючись на рейтинги, піар і дерибан.

Україна втрачає час, перспективу й майбутнє. Бо кожного дня без реформ ми падаємо. А розрив у розвитку з іншими державами збільшується.

Реформу ринку газу відкочують на догоду олігархам. Медичну – завалили. Намагаються поламати освітню. Паралельно знищили в армії реформу харчування.

Зеленський і його оточення не просто мародери. Вони шкідники. І якщо їх вчасно не спинити, зжеруть державу зсередини.

Віктор ТАРАН, політолог

Мовний закон не забороняє російської

Закон про українську мову не забороняє російської. Його приймали, щоб гарантувати неросійськомовним базове право на обслуговування рідною мовою. У нормальному громадянському суспільстві цей закон має видаватися безглуздим, але в нас такого суспільства немає. Тому регуляторні інструменти необхідні.

Норма стосується української як базової мови обслуговування – до вас зобов'язані звертатись українською. За згодою ви можете обрати іншу мову спілкування, зокрема російську. Та, якщо вас відмовляються обслуговувати українською, це порушення закону й рівноправності.

Але дотримання антидискримінаційного законодавства так глибоко в дупі, що більше шансів просто задовбати правопорушника своєю наполегливістю, ніж довести справу до кінця. За шість років у Києві я українізував – принаймні для себе – всі супермаркети, в які ходив регулярно. Тому запевняю, що наполегливість, цілковите нерозуміння російської з вашого боку, спонтанне бажання спілкуватися, скажімо, німецькою і старе добре капання на мозок дають змогу отримати бажаний результат значно надійніше, ніж писання заяв.

Добрим словом і пістолетом можна добитися більшого, ніж просто добрим словом. Але мати закон за пазухою все ж приємно.

Остап УКРАЇНЕЦЬ, письменник, перекладач

  Доки частина українців перекриває траси через захмарні суми у платіжках, інші громадяни разом із Володимиром Зеленським катаються на гірськолижному курорті Буковель в Івано-Франківській області. ”Коли правитель розслабляється, народ повинен навчитися відпочивати від нього”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Доки частина українців перекриває траси через захмарні суми у платіжках, інші громадяни разом із Володимиром Зеленським катаються на гірськолижному курорті Буковель в Івано-Франківській області. ”Коли правитель розслабляється, народ повинен навчитися відпочивати від нього”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

168 107 автомобільних аварій сталося в Україні торік – на 7432 більше, ніж 2019-го. Загинула 3541 людина. 31 974 особи травмувалися. 7641 зіткнення було за участю пішоходів, за даними заступника начальника Департаменту патрульної поліції Олексія Білошицького

Запрацювала послуга юридичної перевірки нерухомого майна на вторинному ринку – monitor.estate. За 49 грн надають інформацію про попередніх власників, реєстраційні дані. З'ясовують, чи було нерухоме майно під арештом.

Українська стрічка "Сторонній" режисера Дмитра Томашпольського увійшла до 20 кращих фільмів жаху 2020-го, за версією британського видання The People's Movies. Торік картина перемагала в різних номінаціях на фестивалях у США, Японії, Канаді, Колумбії. В Україні вийде у прокат цього року.

Понад 500 об'єктів планує продати 2021-го Фонд державного майна. Торік розпродали майже 1900 держ­підприємств і будівель на 2,5 млрд грн.

Запустили сайт для популяризації України у світі – Ukraine.ua. Англійською мовою є матеріали про історію, туристичні місця, поради для інвесторів. Згодом сайт матиме німецьку, іспанську, французьку, китайську й арабську версії, кажуть у Міністерстві закордонних справ.

Вакцину від коронавірусу для України закуповуватиме британська компанія Crown Agents, за рішенням Кабміну. Найімовірніше, придбає препарат Sinovac китайського виробництва. За послуги братиме 4–5% суми контракту.

Луцький автоскладальний завод №1 автокомпанії "Богдан Моторс" запатентував електричну вантажівку ERCV27. Її виготовили на замовлення данської компанії Banke Electromotive. Розвиває до 80 км/год. На одному заряді долає понад 200 км і перевозить до 27 т вантажу.

Кілька років тому в бабиному селі померла дружина священника. Коли прийшли на похорон, він усім усміхався. Одна жінка запитала, чому радіє? Отець відповів: "А чого журитися? Кохана в раю".

Олеся Кандзюба

Колишня дружина почала зустрічатися з новим чоловіком. На Різдво подзвонила, плаче: "Андрій п'яний, грозиться нашого сина віддубасити!" За пів години був у них. Розмова була коротка – узяв за барки й викинув на вулицю. Колишній поставив ультиматум: не кинеш цього ідіота – заберу малого до себе.

Максим Сергієнко

На свята привіз дівчину до батьків у село. Вони живуть скромно, туалет на вулиці. Кохана потім заявила, що кидає мене: "Знайду хлопця, який усім забезпечить".

Олег Слюсаренко

"Коли війна закінчиться, з часом доведеться вибудовувати відносини з Росією. Однак за всі злочини проти цивільного населення й українських військових Москва має відповісти. За кожен зруйнований дім, зламані долі, втрачені життя", –

Руслан ХОМЧАК, головнокомандувач Збройних сил України

 

Тітка працює медсестрою в державній лікарні. Від безкоштовного щеплення від коронавірусу відмовлятиметься. Бо віруюча. Боїться, що з вакциною їй під шкіру введуть якийсь чип. Ображається, що сміємося з неї.

Віктор, 32 роки, Дніпро

Працював 13 років на держ­підприємстві. Весь час стояв на квартирній черзі, з дружиною і дітьми жили в гуртожитку. Просив начальника помогти. Він розводив руками: "Неможливо". А позаторік сам отримав двокімнатку, хоч має двоповерховий дім. Опустилися руки. Звільнився.

Максим, 41 рік, Миколаїв

У 12 років украла з дому чвертку коньяку. Розпили з однокласницею. Так дало в голову, що полягали спати на спортивному майданчику за школою. Розбудив фізрук, викликав батьків. Вони забрали комп'ютер і два місяці не пускали гуляти.

Валерія, 26 років, Полтава

Баба ховала пенсію за дерев'яною шафою у старій літній кухні. Кілька років тому закоротило електрочайник, почалася пожежа. Кошти згоріли. Баба тиждень ридала.

Марина, 25 років, Суми

Сусід подав на розлучення, коли дізнався, що дружина вагітна двійнею. "У наших сім'ях по одній дитині народжувалося. Значить – нагуляла", – пояснив.

Олексій, 29 років, Харків

Зараз ви читаєте новину «Запустили сайт для популяризації України у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі