четвер, 13 червня 2024 08:02

За день із моря на берег висадилося 300 тисяч бійців

"Ми побачили всю могутність англійців та американців. До берега наближалося безліч малих і великих суден, що зібралися немов на парад. Це було грандіозне видовище. Хто цього не бачив, не повірив би. Свист і гуркіт снарядів навколо нас створювали найгіршу у світі музику. Наш підрозділ зазнав жахливих втрат. Від роти залишилася крихітна жменька людей. Ви з дітьми зрадієте, що я вцілів", – писав невідомий німецький солдат до дружини в листі, який виявили при ньому після загибелі.

Він ділився враженнями від операції "Оверлорд", яку війська Антигітлерівської коаліції розпочали на Півночі Франції 6 червня 1944 року.

Автор: bbc.com
  Британські військові висадилися на берег в Нормандії й чекають команди на продовження руху вперед, 6 червня 1944-го
Британські військові висадилися на берег в Нормандії й чекають команди на продовження руху вперед, 6 червня 1944-го

Ще з ночі більш як 2 тис. важких бомбардувальників скинуло 10 тис. т бомб і 7 тис. винищувачів обстріляли позиції німців на 50-кілометровому відтинку берега в регіоні Нормандія. Після того одна британська та дві американські повітряно-десантні дивізії висадилися на флангах запланованого плацдарму. Десантникам вдалося посіяти сум'яття серед німецьких військових і захопити необхідні позиції.

На світанку почалося висадження 1,5 тис. танків та 150 тис. військових США, Великої Британії та Канади. Для доставлення своїх військ союзники використали 5,3 тис. суден, які прикривали 12 тис. літаків.

З появою інформації про початок операції до церков у країнах коаліції сходилися люди й молилися за своїх вояків. На американських радіостанціях скасували перерви на рекламу, заповнили ефір випусками новин і репортажами з Нормандії. Припинялися страйки, люди прямували до лікарень здавати кров.

"Щойно опинився на пляжі, я захотів утекти якнайдалі від води. Щодуху мчав від неї, наче заєць", – згадував згодом британець Джим Картрайт. Смугу для десантування розділили на п'ять плацдармів. Чотири з них – "Сорд", "Джуно", "Голд", "Юта" – захопили відносно швидко. Найбільше проблем виникло в американських підрозділів на плацдармі "Омаха".

"Одні плакали від страху, інші – випорожнялися. Я лежав зціпенівши й не рухався. Якоїсь миті щось ударило мене в руку. Подумав, що це куля, але виявилося – чиясь відірвана рука", – описував висадження на "Омаху" один американський боєць. Там втратили 800 осіб, але до вечора кілька груп рейнджерів таки прорвало оборону нацистів.

Автор: foxnews.com
  Судна Антигітлерівської коаліції здійснили висадження бійців і техніки на Півночі Франції,  червень 1944-го
Судна Антигітлерівської коаліції здійснили висадження бійців і техніки на Півночі Франції, червень 1944-го

За перший день операції "Оверлорд" загинуло майже 3 тис. військовослужбовців армій союзників, що вважалося добрим показником. Німці були збиті з пантелику кількома хибними операціями-висадженнями, які показово проводило командування коаліції в різних місцях. На ділянках, де десантування таки відбулося, нацисти припустилися ряду прорахунків і були змушені відступати. Їм бракувало підтримки авіації.

До захоплених плацдармів постійно прибували нові судна, й чисельність британських, американських і канадських бійців у Нормандії за день була доведена до 300 тис. Від берега вглиб континенту підрозділи рухалися повільно й невеликими групами.

Операція "Оверлорд" тривала протягом 2,5 місяця і завершилася оточенням головних сил противника. 25 серпня 1944-го союзники звільнили Париж та форсували річку Сену. На той час контингент коаліції в Європі довели до 3 млн військових.

Автор: nydailynews.com
  Побитого військовослужбовця виводять із натовпу протестувальників на площі Тяньаньмень у Пекіні в ніч на 4 червня 1989-го. Протягом квітня-травня у столиці Китаю студенти проводили протести із закликами до лібералізації життя. Влада жорстоко розігнала їх, застосувала танки і бронетехніку. Цивільним вдалося спалити більш як 10 танків. У сутичках загинуло понад 300 осіб. Після того в Китаї провели арешти, посилили цензуру та контроль за громадянами
Побитого військовослужбовця виводять із натовпу протестувальників на площі Тяньаньмень у Пекіні в ніч на 4 червня 1989-го. Протягом квітня-травня у столиці Китаю студенти проводили протести із закликами до лібералізації життя. Влада жорстоко розігнала їх, застосувала танки і бронетехніку. Цивільним вдалося спалити більш як 10 танків. У сутичках загинуло понад 300 осіб. Після того в Китаї провели арешти, посилили цензуру та контроль за громадянами

5 червня 1910 року на Сирецькому іподромі в Києві відбувся перший політ літака, який сконструювали в Україні. Розробив і пілотував його професор політехнічного інституту, 38-річний Олександр Кудашев. Літак вагою 320 кг із двигуном у 35 кінських сил назвав "Кудашев-1". Його каркас зробив із дерев'яних рейок і обтягнув прогумованим полотном. На перший політ інженер запросив членів товариства повітроплавання та кореспондентів усіх київських газет. Літак пролетів кілька десятків метрів.

6 червня 1523-го у шведському місті Стренгнес лідера Визвольної війни Густава Вазу (1496–1560) обрали королем Швеції. Він протягом двох років очолював боротьбу проти данського короля Крістіана ІІ, який хотів підкорити шведів, знищивши їхню верхівку. Густав Ваза здолав суперника, став королем і започаткував незалежну державу. 1983 року цей день оголосили Національним днем Швеції.

7 червня 1340 року граф Голландський Віллем IV дарував статус міста риболовецькому селищу Роттердам. Там збудували судноплавний канал і почали розвивати порт, що з'єднував Нідерланди, Англію та Німеччину. Згодом Роттердам став одним із перших портів, через який у Європу почали завозити рабів з Африки. Місто грало ключову роль у сполученні з Індією. У ХІХ столітті роттердамський порт став найбільшим у світі.

575 осіб загинуло вна­слідок аварії на залізниці біля міста Уфа в Башкортостані 4 червня 1989 року. Із трубопроводу неподалік від місця катастрофи стався витік легких вуглеводнів. Газоподібна суміш зібралася в низовині, через яку пролягала залізниця. У момент, коли два пасажирські потяги розминалися на тій ділянці, стався вибух. У двох поїздах було 1370 пасажирів та працівників залізниці. Рятувальники на місці аварії виявили 258 тіл, ще 317 осіб померли в лікарнях. Крім них, 623 постраждалих забрали до лікарні з травмами й опіками

Поле золотої парчі – таку назву отримала місцина біля французького міста Кале, де 7 червня 1520-го розпочалася зустріч королів Англії та Франції – 28-річного Генріха VIII та Франциска I, 25 років. Правителі хотіли стати лідерами епохи Відродження і пропагували мирне життя. Протягом трьох тижнів влаштовували бенкети, лицарські турніри, концерти, танці й ігри, залучили 10 тис. слуг. Організатори намагалися вразити пишністю, оздоб­лювали намети й костюми золотом. Тому очевидці почали вживати щодо побаченого таку назву

Зараз ви читаєте новину «За день із моря на берег висадилося 300 тисяч бійців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі