четвер, 13 червня 2024 08:02

"Спорт допомагає людям триматися"
7

На благодійний забіг заради підтримки ЗСУ прийшло понад 500 людей

У Тернополі 19 травня пройшов перший благодійний марафон у рамках Ліги забігів RUN 4 VICTORY. Його організували міжнародна компанія МХП, спортивна спільнота "Характер" та Благодійний фонд "МХП-Громаді".

Понад 500 людей пробігло дистанції у 2, 5, 10 та 21 км. До змагань долучилися діти різного віку. Завдяки учасникам у Тернополі вдалося зібрати 260 тис. грн, які міжнародна компанія МХП подвоїла. Зібрані кошти передали на потреби 105-ї тернопільської окремої бригади територіальної оборони ЗСУ.

"Країна" поспілкувалася з учасниками марафону RUN 4 VICTORY в Тернополі

 

– Участь у забігу – це моя особиста перемога. Своїм прикладом хочу показати, що немає нічого неможливого, незважаючи на обставини, варто йти до своєї мети, – розповідає Сергій Доброгорський, заступник голови правління компанії МХП з агробізнесу, який півтора місяця тому травмував коліно, але не відмовився від участі в благодійному марафоні.

– Біг для мене – це частина життя. Завдяки спорту я заряджаюсь енергією. Біг наповнює й допомагає досягати цілей, – продовжує Сергій. – Усіх закликаю займатися спортом, бо це про відчуття щастя. Щоб тримати себе у формі, тренуюся двічі-тричі на тиждень. Пробігаю щоразу 10–15 кілометрів. Планую брати участь у кожному забігові в інших містах – і щоразу долати 21 кілометр. Насправді довжина дистанції – неважлива. Важливо, що біг об'єднує людей. До Тернополя приїхало багато працівників МХП із різних регіонів, щоб підтримати командний дух. Це впливає на результат, який ми отримуємо в роботі й бізнесі. Це важливо й для країни. Адже від того, як ми будемо працювати, залежить наповнення держбюджету. Головне, що в Тернополі зібралися люди, щоб підтримати Збройні сили України.

 

Керівниця Центру із взаємодії з військовими та ветеранами Діна Лисакова обрала дистанцію 2 км. Прийшла на марафон з таксою Бахмутом, його подарував друг-військовий.

– Підтримала разом із командою наших захисників і ветеранів. Участь у благодійних забігах беру не вперше. Перед марафоном особливо не тренувалася. Щоранку гуляю з собакою, тому ми з ним постійно тримаємо форму, – каже Діна Лисакова.

 

Керівниця центру методології та соціального розвитку МХП Ірина Семко пробігла 21 км.

– Це мій перший благодійний забіг на таку дистанцію. Торік брала участь також у Тернополі, бігла 10 кілометрів. Цього разу вирішила поставити перед собою амбітну ціль, і важливо, що забіг був благодійний та я змогла задонатити на армію. Я тренуюся тричі на тиждень. Під час кожної пробіжки долаю близько 10 кілометрів. Перед марафоном намагалася час від часу збільшувати дистанцію. Під час забігу було бажання здатися на півшляху. Але я обіцяла колегам, що пробіжу та пройду цю дистанцію гордо. Найважчим був відрізок перед фінішем. Там дорога трохи піднімається вгору. Казала собі: "Не здавайся!" Важливо, що завдяки забігам можемо збирати кошти на військові потреби, – говорить Ірина Семко.

 

На найдовшій дистанції у 21 км серед чоловіків переміг Артур Щіпановський із Хмельницького. Участь у марафонах він бере не вперше. Готуватися до змагань йому допомагає тренер.

– Я хороший аматор, але не скажу, що займаюся бігом професійно. Бо є люди, які набагато швидше бігають. 21 кілометр подолав за 1 годину 13 хвилин 57 секунд. Траса хороша, але не з легких, – каже Артур.

Разом із батьками він розвиває сімейний бізнес, а спортом займається у вільний від роботи час. Щоб тримати себе у формі, тренується шість разів на тиждень. Щоразу пробігає 16–20 км. Перед будь-яким стартом намагається нарощувати дистанції.

– Особистий рекорд я поставив три тижні тому – пробіг півмарафон за 1 годину 9 хвилин. До Тернополя приїхав разом із друзями з бігового клубу Iron Club. Тренер приїхав підтримати мене з Одеси. Одразу після фінішу мені зателефонували рідні – розпитували, із яким результатом пробіг, як усе пройшло. Дуже підтримують мене й зраділи, коли дізналися про перемогу. Також планую взяти участь у наступних півмарафонах у рамках Ліги забігів RUN 4 VICTORY. Хочу підтримувати всі старти від МХП, щоб допомогти ЗСУ, – додав Артур Щіпановський.

 

22-річний Сергій Сальтевський вивчає економіку в харківському виші. У Тернополі встановив особистий рекорд: 21-кілометрову дистанцію подолав за 1 год. 14 хв.

– Почав бігати під час пандемії коронавірусу, це дуже виручало. Бо тоді не було чим зайнятися в місті, усе зачинено. Починав із 5–10 кілометрів, але і їх було важко пробігти на початку. Поступово вийшов на дистанції у 20–30 кілометрів. А тепер пробігти й 40 уже не важко. Біг для мене – як медитація. Він тримає в рамках під час війни, коли в тебе депресія через усе, що відбувається. Спорт підтримує ментально. Іноді виходжу на пробіжку двічі на день. Найбільше полюбляю займатися вранці, слухаю аудіокниги про економіку, саморозвиток або фантастику. Такі забіги, як у Тернополі, дуже важливі, бо спорт допомагає людям триматися. Також можемо звернути увагу на потреби військових, – говорить Сергій Сальтевський.

5-річна Аліна Ситдікова взяла участь у дитячому забігу та пробігла дистанцію у 400 м.

– Ми тільки сьогодні дізналися про забіг. Прийшли вранці й записалися. Вирішили взяти участь, бо це корисно для здоров'я і дуже весело, – розповіла мати дівчинки Марина Ситдікова.

 

Родина переїхала на початку повномасштабного вторг­нення з Донеччини до Тернополя.

– За 20 кілометрів від нашого дому ведуться бойові дії. Головне, що можемо підтримати таким чином наших військових. Якщо наступного року також буде тут марафон, то обов'язково знову братимемо участь, але вже всією сім'єю, – зазначила Марина.

Наступний марафон відбудеться у Вінниці 30 червня 2024 року. Під час чотирьох забігів у різних містах України організатори планують зібрати близько 1,5 млн грн на потреби військових.

Зараз ви читаєте новину «"Спорт допомагає людям триматися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі