середа, 12 грудня 2012 18:08

Вілліан показав себе гравцем на 35 мільйонів євро

  Півзахисник ”Шахтаря” Вілліан (ліворуч) переїхав до Донецька 2007-го. За 19-річного гравця власник донецького клубу Рінат Ахметов заплатив 15 мільйонів євро
Півзахисник ”Шахтаря” Вілліан (ліворуч) переїхав до Донецька 2007-го. За 19-річного гравця власник донецького клубу Рінат Ахметов заплатив 15 мільйонів євро

Закінчився груповий турнір Ліги чемпіонів 2012/13. Жеребкування 1/8 фіналу турніру відбудеться 20 грудня. Серед його учасників – донецький "Шахтар"

Головні герої групового турніру Ліги чемпіонів

1. "Боруссія" (Дортмунд, ­Німеччина)

Серед суперників чемпіона ­Німеччини були найсильніші ­команди Іспанії та Англії – "Реал" і "Манчестер Сіті". Але "Боруссія" виборола перше місце.

Команда Клоппа грає дуже організовано, багато маневрує в пошуках вільних зон. Це потребує величезних фізичних зусиль, із чим у дортмундців усе гаразд. Втративши одного з провідних півзахисників Сіндзі Кагаву, "Боруссія" замінили його Марко Ройсом. Він безболісно влився до складу.

2. "Шахтар" (Донецьк, Україна)

Донеччани торік провалили груповий турнір. Тому сумніви в їхньому успішному виступі були. З жеребкуванням не пощастило: випали чемпіон Італії "Ювентус" та "Челсі", переможець Ліги чемпіонів 2011/12. "Шахтар" потужно стартував. У кожному матчі грав із позиції сили. Уник серйозних провалів і заслужено пройшов далі.

3. "Малага" (Іспанія)

Команду утримує арабський шейх Аль Тані. Він придбав клуб, щоб мати пільги на купівлю землі в місті. Не отримав їх, і фактично відмовився утримувати команду. "Малагу" залишили провідні футболісти, гравцям не платили місяцями зарплату, а тренеру Мануелю Пеллеґріні запропонували шукати іншу роботу. Проте він залишився, погодившись на затримки платні, й підтвердив свою кваліфікацію. "Малага" грамотно грала тактично, активно використовувала фланги. Після чотирьох турів забезпечила вихід із групи, а в наступному – оформила перше місце. Хоча в суперниках були ветеран Ліги чемпіонів італійський "Мілан" та багатий російський "Зеніт".

4. БАТЕ (Борисов, Білорусь)

У фінальній частині Ліги чемпіонів підопічні Віктора Гончаренка не зіграють. Однак третє місце в компанії клубів із Німеччини, ­Іспанії та Франції – безумовний успіх. Обіграли вдома "Баварію". Але раптово здали на фініші: накопичилася втома, бо сезон у Білорусі проходить за "радянською" системою весна–осінь.

5. "Селтік" (Ґлазґо, Шотландія)

Найкращі часи, а ґлазвегіанці перемагали в Кубку чемпіонів 1966/67, у цієї команди позаду. Та ще й у внутрішній першості ні з ким суперничати: "Рейджерс" переведений до нижчого дивізіону. Але "Селтік" вийшов із групи у протистоянні з більш класною "Бенфікою". А на своєму полі переміг навіть "Барселону".

Головні розчарування групового турніру

1. "Челсі" (Лондон, Англія)

Лігу чемпіонів ніколи не вигравав переможець попереднього турніру. Але він завжди потрапляв до 16 найсильніших. "Челсі" став першим, хто зробити цього не зміг.

2. "Манчестер Сіті" (Англія)

Арабські власники команди забезпечили її класними футболістами, але поставили не на того тренера. Італієць Роберто Манчіні не вміє грати від "ножа", а в групі, яка дісталася чемпіону Англії, інших матчів бути не могло. Вочевидь, причини невдачі керівники "МС" розуміють. Тому кажуть, що колишній наставник "Барси" Ґвардіола погодився очолити тренерський штаб "Сіті" влітку.

3. "Зеніт" (Санкт-Петербург, ­Росія)

Клуб напередодні старту в Лізі чемпіонів придбав двох гравців за 100 млн євро – бразильця Халка й бельгійця Вітцеля. Це спровокувало внутрішні чвари в ­команді. Італійський тренер Лучано Спалетті усунути їх не зміг.

4. "Спартак" (Москва, Росія)

Добрі фінансові можливості та цікавий тренер – іспанець Унаї Емері. "Спартак" непогано стартував, програвши в Барселоні тільки один м'яч. Але далі з'ясувалося, що команді бракує "фізики", сильний тактично наставник не може дати ради "спартаківцям", а новачки себе не проявили.

5. "Динамо" (Київ, Україна)

У першому турі зіграли так слабко, що отримали прізвисько "якийсь Пінк Флойд". Кияни поступилися тоді французькому ПСЖ – "Пінк Флойдом" підопічних Юрія Сьоміна назвав наставник чемпіона Франції "Монпельє", з яким ПСЖ мав грати наступний матч.

Після третього туру стало зрозуміло: з групи "Динамо" вкотре на вийде. Але в другій частині змагань зіграли пристойно. Взагалі ж можна втішатися самим фактом потрапляння до групового турніру – після трирічної перерви.

Нові обличчя в груповому турнірі

1. Франсіско Роман Аларкон ­Суарес "Іско" – "Малага"

20-річний вінгер був одним із найкращих гравців клубу на старті групового турніру. Швидкий, чудово бачить поле, уміє віддати точний пас на хід. Дещо здав останнім часом – бракує фізичної готовності. Ним цікавиться "Манчестер Сіті".

2. Джексон Мартінес – "Порту"

26-річного колумбійського центр­форварда придбали влітку, він замінив проданого в "Зеніт" Халка. Забив два м'ячі київському "Динамо", чудово взаємодіє зі співвітчизником Хамесом Родріґесом.

3. Вілліан – "Шахтар"

Атакувальний півзахисник "Шахтаря" забивав "Ромі" у 1/8 фіналу Ліги чемпіонів 2010/11. Але саме цієї осені, особливо в лондонському матчі проти "Челсі", Вілліан показав себе гравцем на 35 млн євро. Таку суму просить "Шахтар" за бразильця.

Зараз ви читаєте новину «Вілліан показав себе гравцем на 35 мільйонів євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі