вівторок, 08 листопада 2016 11:53

Не беруся за молодих жінок. У них сидять найсильніші демони

Католицькій церкві бракує екзорцистів

Католицькій церкві бракує священиків, які практикують екзорцизм. Торік Ватикан отримав 500 тисяч запитів від італійців. Просили вигнати бісів із близьких або друзів. На це здатні дев'ять служителів італійської церкви. Переважно – літні.

– Не можу знайти тих, хто готовий це робити. Бояться. Навіть священиків така робота лякає. Це – важке життя, – говорить отець 79-річний Вінченцо Тарабореллі з Рима. Екзорцизмом займається 27 років. Тричі на тиждень приймає по 30 людей. Обряд проводить у маленькій кімнаті позаду храму. Вікон там немає. Натомість – сотні фігурок ангелів, Євангеліє, молитовники й хрест.

Клієнти мають надати довідку від психолога або психіатра, що не хворі на депресію чи шизофренію. Якщо в людину вселився диявол, це можна побачити за чіткими ознаками, кажуть екзорцисти. Під час обряду вираз обличчя стає неприродний, голос – лункий. Біснуватий може випльовувати їжу або металеві предмети, розмовляти стародавніми мовами, демонструвати надприродні фізичні здібності. Дуже реагує на молитви й святу воду.

Автор: REUTERS
  Єпископ Мануель Акуна з Лютеранської церкви в Аргентині дає настанови своїм послідовникам у передмісті Буенос-Айреса
Єпископ Мануель Акуна з Лютеранської церкви в Аргентині дає настанови своїм послідовникам у передмісті Буенос-Айреса

Олівер-Ендрю Стайтон, 54 роки, проповідник, Детройт, США:

– Проблема має дві причини. З одного боку, люди втрачають інтерес до релігії. Церква не завжди вміє виплутатися зі скандалів. Учора газети цитували священика про те, що всі виборці Гілларі Клінтон потраплять до пекла. З другого боку, людей ваблять різні гріховні речі, через які демони знаходять слабкі місця. Це може бути алкоголь, наркотики, порнографія, жорстокі відео. Не кожен, хто вживав наркотики, стає одержимим. Але церква допоможе протистояти цим спокусам.

Я не є сильним екзорцистом. Вичитую молитвами й постом. Коли починаю молитися, не відходжу від одержимого. Не їм і не п'ю. Найдовше це тривало чотири дні. Після того хочеться все облишити. Це також спокуса. Кілька разів кидав. За якийсь час розумів, що проповідую нещиро. Починав сумніватися у вірі. Коли повертався до екзорцизму, знову вірував.

Можу за день-два на певний час зцілити від залежності. Далі все – у руках хворого. Не беруся за молодих жінок. У них сидять найсильніші демони. Тричі намагався. Щоразу мене переслідували видіння. І жінкам не допомагав. З такими можуть впоратися тільки старі священики.

Рональд Перуджі, 34 роки, священик, Мадрид, Іспанія:

– Це в мені помітив настоятель монастиря в Італії. Я не хотів бути екзорцистом. Але відмовитися від свого хреста не можу.

Справді одержимих бачив тричі за вісім років. Дві жінки й хлопчик. Розказували, що моя мати повісилася, а сестра зробила два аборти. Це – правда. Я відчував судоми. З рота йшла піна. Малий мені прокусив руку. Але я впорався. Хоча вже після першого випадку посивів.

Звільнений одразу відчуває полегшення. А екзорцист далі бореться, бо демони нікуди не діваються. Вони шукатимуть наступну жертву.

Офіційного статусу поки що не отримав. Треба мати кілька зафіксованих вигнань. У серпні мене просили вичитувати ще з двома священиками. Я не міг думати ні про що, крім сексу. Автоматично бурмотів молитви. Старший отець сказав мені вийти. Боявся, що доведеться вичитувати мене.

Майже всі запити – від родичів таких хворих. Якщо ваш дядько раптом почав говорити, що всіх треба перестріляти, то це можуть бути вікові зміни. Або рак. Чи втома від життя. Над такими молюся про здоров'я. На певний час їм стає легше. Але над недугами ніхто з людей, окрім лікарів, не має сили.

Автор: REUTERS
  Настоятель аргентинської Лютеранської церкви Мануель Акуна втішає вірянку у своїй церкві в передмісті Буенос-Айреса
Настоятель аргентинської Лютеранської церкви Мануель Акуна втішає вірянку у своїй церкві в передмісті Буенос-Айреса

Олівія Кай-Мелоуз, 59 років, священик, Манчестер, Велика Британія:

– Не думаю, що екзорцизмом можуть займатися лише католицькі священики. Торік чоловік однієї з наших вірянок потрапив в аварію. Був у комі два тижні. Коли отямився, став агресивний. Говорив незрозумілою мовою. Медсестра з Іраку сказала, що в нього вселилася зла душа. З місцевим імамом чергувалися тиждень. Добу читали над ним молитви. На восьмий день чоловік помер.

До мене ходить буддист. Каже, що бачить чорну енергію від людей. Інші релігії також вміють її долати. Погано, що ми не починаємо діалогу щодо спільних дій. Із мусульманами хотіли організувати спільне свято. Однак далі обов'язкової частини справа не пішла.

Вінченто Базіл, 61 рік, священик, Рим, Італія:

– 95 відсотків запитів не мають нічого спільного з екзорцизмом. У когось не слухаються діти. Хтось має чоловіка-наркомана. Чи не може вийти заміж. Інший страждає від зайвої ваги. Але немає демона обжирання – є слабка воля.

Ще одна проблема – священики й екстрасенси, які нібито зцілюють. Я відвідую зали, де прий­мають такі люди. Прошу піти звідти. Раджу раціональні шляхи вирішення проблеми. Але мене не слухають. Усі хочуть трьох заклинань латиною і чарівного зілля.

Цього року довелося припинити вчити молодого священика. Був занадто жорстоким. Жінці-алкоголічці сказав відстояти на колінах 25 служб. Вона замінила одну залежність другою.

Вигнання бісів церква визнала два роки тому

Екзорцизм (або "вичитка") – процедура вигнання бісів та інших надзвичайних істот з одержимої ними людини за допомогою молитви й певних ритуалів.

Католицька церква офіційно визнала цей обряд позаторік. Тоді Ватикан затвердив статут Міжнародної асоціації екзорцистів. До неї входять 250 священиків із 30 країн.

Зараз ви читаєте новину «Не беруся за молодих жінок. У них сидять найсильніші демони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі