середа, 25 січня 2012 17:34

На тлі ожиріння розвиваються інші захворювання

В Україні 16 відсотків чоловіків і 26 відсотків жінок страждають на ожиріння, а понад половина населення мають зайву вагу. Такі цифри наводить Олег Швець, головний позаштатний фахівець Міністерства охорони здоров'я зі спеціальності "дієтологія"

Петро БОДНАР, 76 років, лікар-ендокринолог, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри ендокринології Національного медичного університету імені Олександра Богомольця:

- Від 30 до 50 відсотків населення планети хворіють на ожиріння. В США повних понад 40 відсотків. Раніше більше працювали й рухалися, тому з надмірною вагою був лише кожний 20-ий.

Чому українця зображають товстим, із салом у руках, і біля нього пишна дружина? Обов'язково це чоловік у віці, як тепер би сказали - пенсіонер. Він у минулому козак, звик бути на коні, у бою спалювати калорії. Відповідно, любив добряче випити й поїсти. Як повернувся із Січі додому, менше рухається, а їсть - так само. От і розповнів. Молодих українців зображували завжди підтягнутими й стрункими. "Зайві кілограми" їм були потрібні для важкої фізичної праці.

Основні причини надмірної ваги - це нераціональне харчування й малорухливий спосіб життя. Уранці не снідають, бо не хочеться, не обідають, бо забувають, зате вечеряють "від пуза".

Якщо один із батьків худий, а другий повний, то ймовірність, що дитина буде повною - 50 на 50

Часто ожиріння трапляється після черепно-мозкової травми, пухлини на надниркових залозах. Пам'ятаю 18-річного чоловіка, в якого в руках розірвалася граната. Діти гралися, він у них вихопив, але не встиг її викинути. На рентгенограмі було видно масу осколків у черепі. Через травми ушкоджені ендокринні центри, розвинулося церебральне ожиріння. Важив 150 кілограмів.

У підлітків зайва вага з'являється після застуди - через ураження центральної нервової системи.

Надмірна вага в дитини - це хвороба. Не потрібно чекати, поки вона виросте чи переросте. Бо на тлі ожиріння розвиватимуться інші захворювання: серцево-судинні, органів травлення, печінки, нервової системи, суглобів. Зазвичай серцеві недуги виникають після 60, а в цієї дитини вони будуть до 30 років.

Вагу оцінюють за індексом маси тіла, за класифікацією Всесвітньої організації охорони здоров'я. У дорослої високої людини вага має бути така: зріст мінус 110 (УТОЧНИТИ). У низьких - зріст мінус 100. Але допускається ще плюс 10 кілограмів. Більше - ожиріння.

Якщо один із батьків худий, а другий огрядний, то ймовірність, що дитина буде повною -  50 на 50. Але якщо вона правильно харчуватиметься - часто й потроху, мінімум мучного, картоплі, тортів, цукерок, займатиметься спортом чи танцями, то проблем не буде.

Товсті зазвичай не переймаються через вагу. Живуть за принципом "хорошої людини має бути багато". Але повний - значить обов'язково хворий.

Тип фігури впливає, матиме людина ожиріння чи ні. Низькі повніють частіше за високих. Чоловіки, в яких плечі менші за стегна, схильні до ожиріння. Жінки, в яких плечі ширші за стегна, теж набирають зайву вагу. Якщо в чоловіка плечі ширші, ніж стегна, а в жінки - гітароподібна фігура, ожиріння загрожує менше.

Ще одна закономірність: чим багатше суспільство, тим більше повних. Бував у Китаї студентом. І гладких не бачив. У країні таких було до 2 відсотків. Зараз - у шість разів більше.

ГМО сприяє ожирінню, бо провокує порушення обміну речовин.

Зараз ви читаєте новину «На тлі ожиріння розвиваються інші захворювання ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі