середа, 19 вересня 2012 18:06

До 2017 року українську армію скоротять вдвічі

Автор: фото: Роман Чорномаз
  У місті Умань на Черкащині 22 тисячі хасидів святкують Рош а-Шана – юдейський Новий рік. Урочистості тривали 16–18 вересня. У цей час паломники моляться на могилі свого праведника рабі Нахмана. У неділю хасиди по черзі носять Тору – П’ятикнижжя Мойсеєве. Її зберігають у срібному футлярі у вигляді сувою. Поцілувати його є велика честь для віруючого
У місті Умань на Черкащині 22 тисячі хасидів святкують Рош а-Шана – юдейський Новий рік. Урочистості тривали 16–18 вересня. У цей час паломники моляться на могилі свого праведника рабі Нахмана. У неділю хасиди по черзі носять Тору – П’ятикнижжя Мойсеєве. Її зберігають у срібному футлярі у вигляді сувою. Поцілувати його є велика честь для віруючого

Субота, 15 вересня, 13.42

Із супермаркету "Арсен" на проспекті Чорновола у Львові виходить натовп людей. Поряд припарковані шість автомобілів міліції, дві "швидкі" та дві пожежні машини.

20 хвилин тому до міліції зателефонував невідомий. Повідомив, що супермаркет заміновано. Напередодні ввечері так само евакуйовували людей з "Арсена" на вулиці Княгині Ольги – у протилежному кінці міста.

– Швиденько, жіночко, швиденько! – підганяє міліціонер жінку, що намагається розгледіти ціну на макаронах.

– Та ні в які замінування я не вірю. У Львові постійно щось мінують, – відмахується та.

Міліціонер бере її попід руки, підштовхує до

виходу.

У магазині працюють зо три десятки правоохоронців і рятувальники із собаками.

Двоє чоловіків біжать до виходу, наштовхуються на ряд залишених із товарами візків. Один із них перевертається, з нього висипаються персики.

– Без паніки! – кричить міліціонер.

– Товари прошу залишити, – його колега показує на пляшку віскі, що тримає в руках чоловік.

Того ж дня у Львові було ще два повідомлення про підкладену вибухівку – в "Арсені" на вулиці Червоної Калини та на залізничному вокзалі. Телефонував 16-річний хлопець. Його затримали наступного дня, коли дзвонив у міліцію вп'яте – щоб сповістити про замінування аеропорту. Він заявив, що так хотів привернути до себе увагу та помститися батькові, який покинув сім'ю

А в цей час:

Полтавка 33-річна Вікторія сидить на лаві у дворі багатоповерхівки на вул. Фрунзе. 5 хв. тому завела доньку Анастасію, 6 років, до приватного педагога.

– У мене скоро дах поїде через дитину, – зітхає. – Тільки пішли в перший клас. Учителька на ­зборах "порадувала" – вчитиметеся за ­новою програмою. Це означає – з першого класу англійська мова, треба вміти читати й рахувати в межах сотні. Але всі букви ­знали тільки кілька дітей. ­Вчителька каже: "Видам старі Букварі, тільки нікому про це не кажіть, бо мене з роботи виженуть. І англійську підтягуйте. Репетиторів наймайте". То 30 гривень за урок плачу. Мала втомлюється – приходить зі школи і засинає одразу. Ввечері ­саджу за Буквар – плаче. Сама вовком скоро завию – на роботі зарплату затримують. Де брати гроші на науку не знаю.

Байкарю-сатирику Миколі ­Сарахану із села Лісова ­Лисіївка на Вінниччині голова районної держ­адміністрації Калинівки ­Василь Поліщук вручає теле­візор ­Alpari. Поет святкує 70-річчя. ­Цього ж дня презентує свою восьму ­книжку "Подвійний сюрприз". Запросив близько сотні гостей. ­Частування влаштував на подвір'ї свого ­обійстя.

– У кафе – то не свято. А вдома і заспівати можна на всю, – каже іменинник.

Його дружина 55-річна Лідія більше не погодиться відзначати ювілеї вдома:

– З'їхалися чиновники району та області, а вони не звикли до таких умов. Посиділи 2 години й ­роз'їхалися. Якби знали, що так усе швидко пройде, то не готували б стільки.

На ювілей зарізали 12 качок і теля. Випили ящик горілки, а закупили чотири.

Посеред столичної вул. Грушев­ського біля Верховної Ради на багажнику Mersedes CL вартістю 1,5 млн грн стоїть 51-річний ­Геннадій Балашов. Через це рух авто­мобілів у бік Арсенальної ­площі вже годину заблокований.

– Ми, заможні люди, не платимо податків у цій державі! Офшори, схеми, адвокати відмивають наші компанії! – кричить російською в мікрофон.

Навколо стоїть натовп людей.

О 12.30 даїшники зупиняють два авто, на багажниках яких ­встановлені 1,5-метрові ­корови зі склопластику. Вони є частиною передвиборної ­кампанії ­Балашова. Він іде в народні ­депутати в Печерському ­окрузі ­столиці.

Упродовж наступної години інспектори перенаправляють рух ­через сусідню вул. Інститутську до Кріпосного пров.

– Не знаю чи склали на мене протокол. Підписувати нічого не давали, – каже в понеділок Геннадій Вікторович.

До 2017 року українську армію скоротять вдвічі. Зараз чисельність Збройних сил становить 193 тис. осіб.

У Миколаєві вчителька однієї зі шкіл змусила двох учнів, які побилися, вимити жіночий туалет. Про це оголосила перед усім класом. Один із школярів утік. Другому видали швабру, ганчірку, гумові рукавиці й відро з водою. Батьки учня ­написали скаргу на вчительку і перевели сина в іншу школу. Педагогу дирекція оголосила догану.

 

Що світ дізнався про Україну за тиждень

Журналісти ТВі, одного з небагатьох неупереджених телеканалів України, стверджують, що президент ­Віктор Янукович намагається змусити замовкнути незалежні засоби масової інформації напередодні жовт­невих парламентських виборів. Цей канал відомий ­журналістськими розслідуваннями, часто критикує ­нинішню владу. З липня він був об'єктом для рейдів податкової міліції, пише американське видання Chicago Tribune.

Чемпіон світу з боксу Віталій Кличко прагне зайняти місце серед домінуючої еліти в корумпованій політичній системі України, де є нинішній президент Віктор Янукович. Вистрибнув на ринг національної політики і влучно назвав партію УДАР. Вона стала третьою силою, має близько 11% підтримки. Прихильники боксера відомі як "розчаровані" – люди, які не вірять в органи влади чи опозицію, пише британська газета ­Guardian. Кличко, який пробув роки в Німеччині, говорить, що бере тамтешню політичну систему за приклад. При розмові може переходити з української на російську, англійську чи німецьку мови, що є рідкісною рисою для українського політика.

 

13400 українців від початку року відмовилися від ідентифікаційних номерів через релігійні переконання. Торік цим правом скористалися 8,6 тис. осіб. Такі громадяни можуть здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта

4000 разів віджався від підлоги за 2,5 год. київський школяр 7-річний Андрій Косташ. Він установив національний рекорд із кількості віджимань за один підхід

 

"Українська олігархія з 2010 року зазнала змін. Вони все ще є, але більше не диктують свої правила, а повинні визнати правила гри, які надходять із владної верхівки. І ці умови є достатньо чіткі – їм треба на 100 відсотків бути лояльними до президента і правлячої партії, регулярно робити внески в партійну та інші можливі каси. Якщо не підкоряються цим правилам, то мають великі труднощі. Якщо так триватиме й далі, за кілька років існуватиме лише один олігарх – це син президента Олександр Янукович"

Кирило Савін, експерт із міжнародних відносин, про олігархів в Україні

Розмовляють двоє водіїв:

– Ці даїшники зовсім здоровий глузд втратили. Мене вчора на 500 гривень оштрафували.

– За що?

– За те, що наволочка на ­подушці безпеки була брудною.

– Куме, ви чули, Янукович пообіцяв після виборів повідривати голови міністрам за погану роботу?

– Ой, куме, та я вас прошу, скільки там у нас тих міністрів із головою?

– Знову Росія зажадала від Ук­раїни повернути борг Тимо­шенко в 3 мільярди гривень.

– Значить, "Юліну тисячу" скоро будуть давати і в ­Росії?

– Пшонка обрадував тим, що, у зв'язку з набуттям чинності нового Кримінального кодексу, спорожніють СІЗО. Багато злочинців сидітимуть удома, не проїдаючи казенних харчів.

– А багато хто так і залишиться сидіти на Банковій і Грушевського.

 

Зараз ви читаєте новину «До 2017 року українську армію скоротять вдвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі