четвер, 15 лютого 2018 08:24

Знайшли супервулкан, який може вбити 100 млн осіб

Геологи з університету Кобе виявили біля берегів Японії супервулкан. Він містить 34 кубічних кілометри магми.

Дослідження японських науковців опубліковане в журналі Scientific repots. Зазначається, що геологи вивчали кальдеру Кіка – кратер вулкана, який вивергав лаву 7300 років тому. Тоді це виверження призвело до загибелі цивілізації на півдні Японії.

Стверджують, що всередині цього вулкана є купол радіусом 10 кілометрів і висотою 600 метрів, що містить магму. За словами геологів, виверження цього вулкану може "поховати" 100 мільйонів осіб.

Вивчивши нерівності на поверхні морського дна, автори дослідження дійшли висновку, що купол зростає. Це може закінчитися потужним виверженням, яке викличе цунамі, здатне досягти узбережжя Китаю, Південної і Північної Америки.

Також в повітря буде викинутий значний обсяг попелу, який призведе до "вулканічної зими" на деяких територіях Японії. За розрахунками вчених, вірогідність подібної події становить 1%.

Автор: nature.com
  Супервулкан біля берегів Японії
Супервулкан біля берегів Японії

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ефектне виверження вулкану Етна зняли на відео

Жителі Неаполя опинились у небезпеці через вулкан Кампі Флегрей. Італійські вулканологи зафіксували, що вулкан, останнє виверження якого було 1538 року, прокинувся.
Дослідники помітили інтенсивні процеси у вулкані: магма і розжарені гази починають підійматися з надр. Вулкан наближається до критичної точки тиску, виверження може статися в будь-який час, стурбовані вулканологи.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли супервулкан, який може вбити 100 млн осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі