четвер, 28 листопада 2019 08:42

Знайшли найдревнішого собаку в світі
4

Знайшли 2-місячне цуценя, яке загинуло близько 18 тис. років тому
Фото: Сергій Федоров
Знайшли 2-місячне цуценя, яке загинуло близько 18 тис. років тому
Знайшли 2-місячне цуценя, яке загинуло близько 18 тис. років тому
Знайшли 2-місячне цуценя, яке загинуло близько 18 тис. років тому

Виявлене у вічній мерзлоті цуценя може бути "найстарішою підтвердженою собакою" в історії. Його тіло збереглося майже ідеально: з молочними зубами, вусами, віями і оксамитовим носом. Приблизний вік на момент загибелі - два місяці.

Мумію невідомого хижака виявили вчені зі Шведського центру палеогенетікі в серпні 2018 року, повідомляє UNILAD.

Зразок був знайдений у віддаленій частині північного сходу Сибіру за 40 км вище за течією річки Індигірка від найближчого селища Біла Гора на річці Буор-Юрях.

Знахідка залишається в Росії, тоді як професор еволюційної генетики Лев Дален та його колега Дейв Стентон вивчають його реберну кістку у Швеції. Вчені провели генетичне дослідження, однак його результати неоднозначні.

Вивчивши знахідку, вони не можуть впевнено сказати, чи є дивовижно збережене створіння з повним набором зубів собакою, чи вовком. Можливо, тому, що якраз у той період собаки були одомашнені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли поселення, засноване півмільйона років тому

Дален і Стентон вважають, що це може бути найдавніший виявлений собака. Якщо це правда, це може надати безцінні відомості по те, коли вовки були одомашнені.

Російські колеги дослідників назвали істоту "Dogor" - каламбур на "собака чи вовк". Незважаючи на те, що вуглецевий аналіз підтвердив древнє походження цуценя, Дален сказав, що йому здається, ніби ця тварина померла нещодавно.

Після ретельного видалення бруду з хутра Догора Сергій Федоров, який працює над цим у Північно-Східному федеральному університеті Росії, зробив фотографії цуценя.

"Ми не можемо відокремити його від сучасного вовка, плейстоценового вовка чи собаки. Однією з причин, чому це може бути важко сказати, є те, цуценя жило саме в момент розділення видів. Тож це може бути дуже ранній сучасний вовк або дуже рання собака або пізній плейстоценний вовк", - сказав про знахідку професор Дален.

Вчені з Університету Кіндай в Японії заявили про те, що їм вдалося частково повернути до життя клітини мамонта.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли найдревнішого собаку в світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі