пʼятниця, 16 березня 2018 07:10

Всесвітній день сну: 10 найцікавіших фактів про сновидіння

Сьогодні, у Всесвітній день сну, в різних країнах проводяться конференції та інші заходи, присвячені цій найважливішій частині життя людини.

Сон до сих пір залишається одним з найменш вивчених явищ в психології і фізіології.

Gazeta.ua пропонує дізнатися 10 фактів про сон.

1. Здригання тіла, коли ми засинаємо - дуже поширене явище. Воно абсолютно нешкідливе і називається "гіпнотичні ривки".

2. Ми проводимо уві сні третину нашого життя (близько 25 років). Коли ми спимо, наш мозок перезавантажується, тіло відпочиває, клітини відновлюються, а організм виробляє важливі гормони.

3. Люди, які народилися незрячими, бачать сни не в картинках або кольорах, а в звуках, запахах і через тактильні відчуття. При цьому датські вчені довели, що сліпим частіше сняться жахи, ніж іншим людям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 20 цікавих думок вченого Стівена Гокінґа

Автор: Wday
  Сон так важливий для здорового способу життя, як правильне харчування і регулярні фізичні навантаження.
Сон так важливий для здорового способу життя, як правильне харчування і регулярні фізичні навантаження.

4. Близько 12% зрячих людей бачать тільки чорно-білі сни. Хоча зовсім недавно цей показник становив 85%. Нашу картинку під час сну "прикрасило" кольорове телебачення. До його винаходу тільки 15% людей могли насолоджуватися кольоровими снами.

5. Від нестачі кисню на великій висоті гірше спиться.

6. Деякі стверджують, що не бачать снів. Але це не правда. За ніч нам сниться від 2 до 7 снів. Просто 90% з них ми забуваємо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астрономи: Плутон періодично нагрівається і змінює свій стан

7. Сни можуть передбачити майбутнє. Деякі вчені вважають, що віщі сни існують і багато нам можуть розповісти. На їхню думку, майбутнє приходить до нас уві сні.

Автор: Wday
  В цілому новонароджені сплять від 14 до 17 годин в день з нерегулярними періодами в 2-3 години, проведених без сну.
В цілому новонароджені сплять від 14 до 17 годин в день з нерегулярними періодами в 2-3 години, проведених без сну.

8. Люди, які не отримують достатньо сну, схильні до ожиріння. Це відбувається тому, що в їх організмі природним чином знижується рівень лептину, гормону сну, що провокує переїдання.

9. Щоночі ми прокидаємося до 15 разів. Це відбувається, коли ми переходимо від одного етапу сну до іншого. Моменти пробудження такі короткі, що ми їх не усвідомлюємо і не пам'ятаємо.

10. Уві сні людина бачить тільки тих людей, яких вже зустрічала в реальності. Наша підсвідомість не може сама по собі "придумати" людину. Якщо вам наснився незнайомець, то ви його вже бачили в реальності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радянський супутник згорів в атмосфері Землі

Зараз ви читаєте новину «Всесвітній день сну: 10 найцікавіших фактів про сновидіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі