вівторок, 12 січня 2021 11:29

Уперше отримали змогу спостерігати за процесом смерті галактики

За допомогою телескопа у Чилі британські вчені вперше змогли спостерігати за процесом смерті галактики.

Галактика з ідентифікаційним номером 2299 викинула більше половини холодного газу, який використовується для утворення зірок. Світлу від неї знадобилося близько 9 млрд років, аби дістатися Землі, пише CNN.

"Це вперше ми спостерігаємо типову галактику, яка от-от помре через масивний викид холодного газу", - зазначила Аннаграція Пульїзі, провідна дослідниця і наукова співробітниця Університету Дарема.

Автор: Hubble & NASA
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені знайшли планету в іншій галактиці

Учені також припускають, що загибель цієї галактики була викликана зіткненням з іншою галактикою, яка врешті обʼєдналася і створила 2299. Доказом того, що зіткнення могло привести до втрати газу, є довгий потік газу і зірок, який тягнеться у космосі після зіткнення галактик. Галактика, як і раніше, формує зірки зі швидкістю в сотні разів вищою, ніж Чумацький Шлях. Це призведе до фактичної загибелі через кілька мільйонів років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені зробили фото зоряного водоспаду

Космічний телескоп Hubble зафіксував рідкісне явище - смерть зірки і розвиток наднової у видимому діапазоні. Науковці опублікували серію знімків наднової зірки в далекій галактиці NGC 2525, розташованій у сузір'ї Корма.

Зараз ви читаєте новину «Уперше отримали змогу спостерігати за процесом смерті галактики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі