четвер, 16 лютого 2017 20:43

Вперше знайшли вагітного динозавра

Вперше знайшли вагітного динозавра

У Китаї виявили скам'янілі рештки рептилії диноцефалозавра, яка жила 250 млн років тому. Це вагітна самка із рештками маленької істоти всередині.

Спочатку вчені думали, що динозавр з'їв якусь дрібну істоту, але аналізи показали, що плазун був вагітний - всередині був сформований плід у характерній позі ембріона.

Істоту знайшли у провінції Юньнань, а досліджували її вчені з Науково-технічного університету Китаю в місті Хефей, передає bbc.

Це відкриття спричинило фурор у палеонтології - раніше вважали, що динозаври (як і більшість їхніх сучасних нащадків - крокодилів, ящірок, змій і птахів) - не здатні до живородіння, а лише відкладали яйця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені дізналися, від чого померли динозаври

"Ця знахідка переписує розуміння еволюції репродуктивних систем", - коментує один з авторів дослідження Цзюнь Ліу у журналі Nature Communications.

Це свідчить про те, що здатність до живородіння з'явилася на 50 млн років раніше, ніж вважали вчені, наголошують експерти.

Діноцефалозаври належать до сімейства археозаврів. Мали дуже довгу і тонку шию. Це морська рептилія, далекий пращур крокодилів.

Торік учені з Університету штату Північна Кароліна у США виявили останки вагітної самки тиранозавра, яка жила 60 млн років тому. Самка готувалася відкладати яйця, бо мала в собі сліди медулярної кістки - вона формується тільки у самок птахів і служить джерелом кальцію для формування шкаралупи.

Зараз ви читаєте новину «Вперше знайшли вагітного динозавра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі