четвер, 13 березня 2008 14:53

П"ятнадцятиметрова рептилія могла перекусити сучасний автомобіль

Під час розкопок на норвезькому архіпелазі Свальбард археологи виявили скелет 15-метрової океанської рептилії-пліозавра. Науковці стверджують, що він легко міг би перекусити навпіл невеликий сучасний автомобіль.

— Ми вже відкопали череп і нижню щелепу, — розповідає Йорг Хурум, один із керівників археологічної експедиції. — Зуби рептилії завбільшки з великі огірки. Така істота поїдала усе підряд.

Двометровий череп пліозавра, який жив понад 150 млн років тому, знайшли на глибині 20 м. Колись архіпелаг знаходився на дні океану. Хімічний склад океанських відкладень сприяв збереженню не лише кісток морських динозаврів, але частково і м"яких тканин.

Учені досі не знають, як пліозаври розмножувалися. Деякі вважають, що рептилії відкладали яйця на березі, як це роблять сучасні морські черепахи та крокодили.

— Знайти залишки вагітного динозавра — це наша мрія, — каже Хурум. — Досі в світі не знайдено жодного.

Розкопки на Свальбарді тривають. Окрім скелета пліозавра, учені виявили залишки ще кількох доісторичних океанських мешканців.

Зараз ви читаєте новину «П"ятнадцятиметрова рептилія могла перекусити сучасний автомобіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі