вівторок, 14 травня 2019 14:58

Вміст CO2 в атмосфері Землі сягнув рекордної позначки

Вміст CO2 в атмосфері Землі сягнув рекордної позначки
На Землі вперше концентрація вуглекислого газу в атмосфері перевищила 415 частин на мільйон. Фото: poglyad.tv

На Землі вперше концентрація вуглекислого газу в атмосфері перевищила 415 частин на мільйон.

Такі показники були зафіксовані цими вихідними, 11-12 травня, дослідниками з Інституту океанографії Скіппса в обсерваторії Мауна-Лоа на Гаваях, повідомляє sciencealert.

"Це вперше в історії людства атмосфера нашої планети мала більше 415 ppm CO2", – зазначив метеоролог Ерік Холтхаус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У найглибшій западині світу знайшли пластикове сміття

Вчені зазначають, що позначка 415 проміле 2019-го була неминуча. Враховуючи рекордний сплеск атмосферного вуглецю, що отруює атмосферу та впливає на клімат Землі.

"Середній темп росту залишається на високому рівні, – сказав директор програми Scripps CO2 Ральф Кілінг. – Прогресія порівняно з минулим роком буде, ймовірно, близько 3 частин на мільйон, у той час як останнім часом середній показник становив 2,5 частин на мільйон. Напевно, ми бачимо ефект м'яких умов Ель-Ніньо на додаток до поточного використання викопного палива".

Якщо викиди вуглецю в атмосфері будуть і надалі ставати все більшими, це призведе до неминучих змін клімату. Тоді майбутнє Землі виглядатиме, як щось із далекого минулого, сотні мільйонів років тому. Востаннє, коли на Землі спостерігалися такі зміни клімату, на Південному полюсі росли дерева.

Хіміки з університету Берклі створили новий тип пластику, який можна переробляти необмежену кількість разів.

Зараз ви читаєте новину «Вміст CO2 в атмосфері Землі сягнув рекордної позначки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі