неділя, 28 травня 2023 00:00

Вчені навчили робота шукати загублені речі

Вчені навчили робота шукати загублені речі
Створили робота, який вміє знаходити загублені речі. Фото: University of Waterloo

Науковці винайшли новий метод програмування роботів, щоб допомогти людям із деменцією знаходити загублені речі.

Нового робота за допомогою штучного інтелекту розробили вчені-інженери з Університету Ватерлоо в Канаді, пише Sci Tech Daily.

"Дослідники вивчили здібності мобільного робота з камерою, через яку той може взаємодіяти з навколишнім світом. За допомогою функції збереження відео, машину запрограмували так, аби робот міг виявляти, відстежувати та зберігати в пам'яті об'єкти, які потрапляють в поле зору його камери. Таким чином забудькуваті або хворі люди легше знаходитимуть загублені ключі, телефон або окуляри", – ідеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили тест для виявлення раку в домашніх умовах

Робот здатен відрізняти один об'єкт від іншого, може записувати час і дату, коли будь-яка річ потрапляє у поле зору його камери чи зникає звідти.

"Дослідники розробили спеціальний інтерфейс, щоб людина могла обрати об'єкт, за яким потрібно стежити. У випадку, якщо річ загубилася, робот здатен повідомити, коли й де востаннє її "бачив", – пише видання.

У майбутньому команда дослідників планує випробувати систему спочатку на здорових людях, а пізніше – на тих, хто страждає на деменцію.

У Великій Британії розробник мобільних додатків освідчився коханій за допомогою робота. Пара сподівається, що робот також доставить їм обручки до вівтаря.

Зараз ви читаєте новину «Вчені навчили робота шукати загублені речі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі