понеділок, 02 серпня 2021 11:34

Учені б'ють на сполох: у Ґренландії масово тануть льодовики

У Ґренландії під час аномального липневого потепління різко збільшилася площа масового танення крижаного щита.

Наприкінці минулого місяця температура на півночі острова перевищила +20°С, заявили вчені Датського метеорологічного інституту на Polar Portal. Це більш ніж удвічі вище нормальної середньої температури в цей період.

"В аеропорту Нерлер Інаат на північному сході Ґренландії 29 липня зафіксували 23,4 градуса, а це рекорд за весь час спостережень. Масове танення, хоч і не таке екстремальне, як 2019 року, за один цей день дало об'єм води, якого вистачило б, щоб покрити п'ятисантиметровим шаром територію, уп'ятеро більшу за Крим", - йдеться у повідомленні.

З 28 липня крижаний щит Ґренландії танув приблизно по 8 млрд т на день, що вдвічі перевищує середній річний показник. Водночас прохолодний початок літа й опади дають надію, що річний схід льодовикового покриву залишиться в межах історичної норми.

Автор: Polar Portal
  Із 28 липня крижаний щит Гренландії танув приблизно по 8 млрд т на день
Із 28 липня крижаний щит Гренландії танув приблизно по 8 млрд т на день

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Піки аномальної спеки: учені шокували прогнозом кліматичних змін

З 1980-х швидкість танення Ґренландського льодовикового щита збільшилася вшестеро. За останні 10 років кількість льоду, який він втратив, досягла небачених масштабів. До 2100 року рівень океану підніметься на 10-18 см. Це станеться на 60% швидше, ніж передбачалося раніше.

Автор: Polar Portal
  До 2100 року рівень океану підніметься на 10-18 см
До 2100 року рівень океану підніметься на 10-18 см

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Країну охоплять дощі з пекельною спекою: де пройдуть зливи

2019-го в Ґренландії за один день розтануло 11 млрд т льоду. Це рекордна кількість за всю історію спостережень.

Цьогоріч у липні в американському штаті Каліфорнія в парку Долина Смерті зафіксували одну з найвищих температур на планеті. Стовпчик термометра досягнув +54°C. Температура асфальту в парку водночас становила +81,1°C. Її зафіксував один із рейнджерів.

Зараз ви читаєте новину «Учені б'ють на сполох: у Ґренландії масово тануть льодовики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі