середа, 13 травня 2020 10:38

Учені знайшли "родича" SARS-CoV-2 у дикій природі

Учені знайшли "родича" SARS-CoV-2 у дикій природі
Аналог вірусу SARS-CoV-2 знайшли в кажанів виду Rhinolophus malayanus. Фото: web-zoopark.ru

Учені опублікували звіт, в якому доводять природне походження пандемічного коронавірусу. Амінокислотна структура в білку SARS-CoV-2, який зчеплюється з рецептором АСЕ2, вважалася характерною особливістю патогена, але її знайшли в іншому вірусі.

Про це йдеться в результатах дослідження міжнародної групи вчених, матеріали якого опубліковано в науковому журналі Current Biology, повідомляє Ліга.net.

Унікальну, як раніше вважали, особливість SARS-CoV-2 (SC2) виявили в іншому коронавірусі - RmYN02. Його нещодавно відкрили в рукокрилих виду Rhinolophus malayanus. Це ще один доказ, що патоген, який викликав пандемію, не створили в лабораторії, він - одна з багатьох інфекцій, природними резервуарами яких є рукокрилі, панголіни або інші тварини.

Китайські й австралійські фахівці з травня по жовтень 2019-го відібрали 302 проби у 227 особин кажанів у районі Менглі південній провінції Юньнань, Китай.

Після масштабних досліджень геномів вірусів з'ясувалося, що в масштабі повного генома RmYN02 на 93,3% ідентичний SC2, а в гені 1ab, який кодує білок, ці два віруси ідентичні на 97,2%.

"Аналогічно до SARS-CoV-2 RmYN02 характеризувався введенням декількох амінокислот у місці стику S1 та S2 субодиниць білка шипа (S). Це дає вагомі докази того, що такі події вставки можуть відбуватися природним шляхом у бетакоронавірусах тварин. Події такого роду - очікуваний компонент еволюції вірусу", - йдеться в підсумковому звіті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилися нові дані щодо виживання вірусу на різних поверхнях

Хоча цей "близький родич" SARS-CoV-2 навряд чи зможе нести таку саму загрозу зараження для людини, однак це говорить про те, що такі амінікислотні вставки виникли внаслідок незалежних еволюційних подій.

Ще одним найтісніше пов'язаним з SC2 вірусом є RaTG13, виявлений у Rhinolophus affinis в Юньнані 2013-го: він мав 96,1% ідентичності нуклеотидів і 92,9% ідентичності в гені S-білка. Обидва види рукокрилих - Rhinolophus malayanus і Rhinolophus affinis - широко поширені в Південно-Західному Китаї та Південно-Східній Азії.

Декілька нових коронавірусів, споріднених SC2, були також виявлені в малайських ящерів (Manis javanica), яких незаконно ввозять до Південного Китаю. Хоча ці панголінські коронавіруси віддаленіші від SC2, ніж RaTG13, вони дуже схожі на SC2 в RBD-домені.

"Тому, можливо, ящірки грають важливу роль в екології і еволюції CoV. Виявлення вірусів у панголіни передбачає, що існує велика різноманітність CoV, які ще належить відібрати в диких тварин, і деякі з них можуть бути безпосередньо пов'язані з появою SC2", - припустили вчені.

Деякі політики і ЗМІ припускають, що SC2 пішов світом після витоку з лабораторії в Ухані, де його нібито могли і створити. Але "творець" пандемічного коронавірусу - природа, тобто природна еволюція, роблять висновки дослідники.

Французький нейробіолог Жан-П'єр Чаньє припустив, що нікотин може перешкоджати проникненню коронавірусу в клітини організму, вступаючи з ним у своєрідну "боротьбу" за організм людини. Але, якщо ви заразилися, куріння тільки погіршить ситуацію в цілому.

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли "родича" SARS-CoV-2 у дикій природі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі