пʼятниця, 12 липня 2024 09:55

Стартап Маска вживить чип у мозок ще однієї людини

Стартап Маска вживить чип у мозок ще однієї людини
Neuralink вживить мозковий чип ще одній людині. Фото: eastnews.ua

Стартап Ілона Маска Neuralink, який займається розробкою мозкових чипів, приблизно за тиждень збирається імплантувати свій пристрій уже другому пацієнту.

Керівництво компанії повідомило, що для розв'язання апаратних проблеми, з якими зіткнулися з першим пацієнтом, буде запроваджено деякі зміни. Маск під час трансляції у X підтвердив ці плани.

Зокрема, хочуть усунути появу повітряної кишені під час операції з вживлення чипа, яка могли сприяти від'єднанню ниток пристрою з часом. Також компанія прагнутиме точніше ввести нитки в складки мозку, а імплантат поставити на одному рівні з контуром черепа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Компанія Маска вперше вживила чип у людський мозок

"До кінця року висока однозначна кількість пацієнтів отримають чипи", - зазначив мільярдер.

Він не уточнив, про яку кількість пацієнтів йдеться, і коли саме чи де проведуть операції. Напередодні повідомляли, що компанія вже визначила людину, котра отримає другий чип. Її готували до операції, але ту скасували через стан здоров'я пацієнта. Коли компанія подавала заявку до регуляторів США для початку клінічних випробувань, вона прагнула залучити 10 пацієнтів. ЗМІ повідомляли, що тепер компанія націлена на трьох людей.

На вживлення могли претендувати люди з різними захворюваннями, які спричиняли параліч усіх чотирьох кінцівок, віком від 22 до 75 років. Випробування чипів триватиме, як очікують, до 2031 року.

Досі компанія Маска вживила чип лише одному пацієнту - повністю паралізованому внаслідок травми спинного мозку Ноланду Арбо з Аризони. Завдяки чипу чоловік зміг користуватися ПК і навіть грати у відеоігри, користуючись пристроєм за допомогою сили думки.

Варто зазначити, що Neuralink не винайшла інтерфейси "мозок-комп'ютер". Вони існують і імплантуються людьми тваринам з 2006 року.

Головний внесок компанії в технологію - тонкі гнучкі проводи, які покриті електродами для реєстрації активності мозку. У ниток більше електродів, ніж у інших систем. Тобто, їхня пропускна здатність набагато вища. Крім того, вони не завдають таких серйозних пошкоджень, як жорсткі голки. Однак сторонні предмети в мозку з часом руйнуються, а дрібніші руйнуються швидше.

Зараз ви читаєте новину «Стартап Маска вживить чип у мозок ще однієї людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі