вівторок, 24 липня 2018 12:36

Розробили матеріал, що стане вбивцею пластикових пакетів

Розробили матеріал, що стане вбивцею пластикових пакетів
Вчені США виготовили екологічний матеріал, який повноцінно замінює пластик. Фото:svidok.online

Вчені розробили матеріал з хітину і целюлози, який дозволить зберігати продукти свіжими довше, ніж звичний пластик.

У Технологічному інституті Джорджії, США створили прозорий гнучкий матеріал, який в перспективі зможе замінити пластикові упаковки для продуктів, передає "Свідок".

Для створення гнучкого та міцного матеріалу, подібного до пластику, науковці скомбінували два поширених біополімери. Целюлоза – один з основних компонентів клітинних стінок рослин, хітин – головний елемент твердого екзоскелета членистоногих, в тому числі комах і ракоподібних. Третім необхідним елементом для створення матеріалу став полілактид, біорозкладаний полімер, який виробляють з щорічно поновлюваних ресурсів, наприклад кукурудзи або цукрової тростини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Легко ходити: іспанці випустили кросівки із водоростей

Науковці, які займаються проектом, порівняли новий матеріал із поліетилентерефталатом, який широко використовують у виробництві пластикових пляшок та інших типів упаковок. Хітинова плівка значно краще захищає вміст від проникаючого ззовні кисню, ніж поліетилентерефталат: фінальна версія нового матеріалу виявилася на 67% менш проникною. Фахівці припускають, що завдяки цій особливості хітиновий "пластик" допоможе зберігати продукти краще, ніж стандартна упаковка.

Зараз науковці працюють над стійкістю нового матеріалу до водяної пари. Також дослідники планують знайти максимально дешевий спосіб отримання хітину.

Зараз ви читаєте новину «Розробили матеріал, що стане вбивцею пластикових пакетів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі