пʼятниця, 12 квітня 2019 10:12

Показали останній краєвид, що побачив ізраїльський зонд
3

Передостанній знімок з Beresheet, висота - 22 км
Фото: liga.net
Останній знімок
Фінальні дані

Перший ізраїльський місячний апарат Beresheet приватної компанії SpaceIL розбився вчора під час посадки на Місяць.

За лічені секунди до зіткнення з поверхнею зонд встиг відправити на Землю останнє фото, пише Ліга. Новини.

Спуск проходив штатно до висоти в 149 м, на якій основний двигун раптово відключився і відбулося аварійне перезавантаження бортового комп'ютера. Апарат не встиг включитися і впав на поверхню. Зв'язок був втрачений о 22:23 за київським часом.

"Ми досягли Місяця, але апарат розбився", — повідомили в місії.

Beresheet став першим приватним апаратом, який здійснив обліт Місяця та потрапив на її поверхню. Прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, який спостерігав на процесом посадки, пообіцяв, що "за 2-3 роки ми туди повернемося".

"І хоча NASA шкодує про закінчення місії без успішної місячної посадки, ми вітаємо SpaceIL, ізраїльську аерокосмічну галузь і державу Ізраїль із неймовірним досягненням з відправки першої приватної місії на місячну орбіту. Кожна спроба досягти нових рубежів дає нам можливість вчитися, пристосовуватися і прогресувати. Не маю сумнівів, що Ізраїль і SpaceIL будуть продовжувати дослідження", — написав у блозі директор NASA Джеймс Брайденстайн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли NASA планує висадити астронавтів на Марс

Beresheet був запущений 22 лютого 2019-го за допомогою ракети Falcon 9 компанії SpaceX. Вартість проекту — менше $100 млн. Його політ зайняв 47 днів. Апарат подолав 6,5 млн км.

Проект починався як частина конкурсу Google Lunar XPrize, організатори якого 2010-го запропонували $30 млн призових за кращий бюджетний місячний проект. Незважаючи на те, що конкурс так нічим і не завершився, SpaceIL прийняла рішення продовжити розробку своєї місії з залученням капіталу приватних інвесторів. Початковий бюджет проекту був у межах $10 млн, однак за 8 років виріс майже вдесятеро.

Одним із основних умов отримання призу від GLXP було переміщення апарату поверхнею Місяця. Творці Beresheet вирішили задачу просто: замість конструювання місяцеходу, вони оснастили модуль двигунами, які використовують для одиночного "стрибка" приблизно на 500 м.

SpaceIL все ж отримає премію Moonshot Award у розмірі $1 млн.

Зараз ви читаєте новину «Показали останній краєвид, що побачив ізраїльський зонд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі