пʼятниця, 20 січня 2023 10:58

Неймовірний кадр: астрофотограф зазнімкував "втрату" хвоста зеленої комети

Астрофотограф Міхаель Єгер зафіксував втрату через сонячну бурю зеленою кометою C/2022 E3 (ZTF) свого хвоста.

Йому довелося проїхати 800 км з Австрії до німецької Баварії, щоб дістатися місця, де буде видно ясне зоряне небо, повідомляє Space.

"Фото показує явище, яке астрономи називають роз'єднанням – хвіст комети ніби відламується. Це спричинено, ймовірно, сильнішим, ніж зазвичай, сонячним вітром, який здійнявся під час нещодавнього викиду корональної маси Сонця", – ідеться в повідомленні.

Автор: Michael Jaeger
  Астрофотограф показав, як комета втратила хвіст
Астрофотограф показав, як комета втратила хвіст

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астрономи показали надзвичайний знімок аморфної галактики

Хвіст комети складається з матеріалу, що випаровується, та пилу, який виділяє крижане тіло комети, коли те нагрівається під час наближення до Сонця. Хоча розмір самої комети зазвичай не перевищує кількох кілометрів завширшки, її хвіст може простягнутися на сотні тисяч кілометрів.

Індійський фотограф Сумʼядіп Мукерджі з Калькутти уперше зафіксував комету C/2022 E3 (ZTF), яка пролітала повз Землю. Комету C/2022 E3 (ZTF) ідентифікували на початку березня 2022 року, коли вона була помічена ширококутною оглядовою камерою на Zwicky Transient Facility Паломарської обсерваторії у Каліфорнії.

Вчені NASA зі знімків, зроблених апаратом SOHO, змонтували відео, де видно, як величезна комета фактично розчиняється в Сонці. На думку науковців, комета, яка насправді є шматком льоду, розчинилася в атмосфері Сонця через катастрофічне зближення.

Зараз ви читаєте новину «Неймовірний кадр: астрофотограф зазнімкував "втрату" хвоста зеленої комети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі