понеділок, 11 січня 2021 13:51

NASA створить тривимірну мапу зоряного неба

У NASA затвердили проєкт спектрофотометричної обсерваторії SPHEREx, яка вивчатиме розширення Всесвіту, історію формування галактик, а також шукатиме ключові біогенні молекули.

Телескоп має створити 1-шу в світі мапу спектрометрії неба у ближньому інфрачервоному діапазоні, повідомляє Лабораторія реактивного руху NASA.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай вивів на орбіту Землі 4 нові супутники

Автор: NASA
 

Методом спектрометрії ближнє інфрачервоне світло розділять на окремі довжини хвиль або кольору. Дослідження може показати, з чого складається об'єкт, адже окремі хімічні елементи поглинають та випромінюють світло певної довжини. Такий метод також дозволить визначити відстань об'єкта до Землі, а тому мапа буде тривимірна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фото із найдовшою в історії витримкою зробили за допомогою пивної банки

Автор: NASA
 

На початку січня стартувала робота над фінальними кресленнями та апаратним і програмним забезпеченням. На створення телескопа із ефективним діаметром 20 см та вагою 69 кг планують витратити 2,5 роки. Його запуск відбудеться у період між червем 2024 року та квітнем 2025-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували вражаючі фото Марса

Нове фото галактичної туманності NGC 604 зробив телескоп Hubble. Туманність розташована в сузір'ї Трикутник, повідомляє обсерваторія.

Зараз ви читаєте новину «NASA створить тривимірну мапу зоряного неба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі