четвер, 18 лютого 2021 08:16

Марсохід Perseverance сьогодні сідає на червону планету (трансляція)

Посадка марсохода Perseverance відбудеться сьогодні ввечері, 18 лютого. Критична фаза почнеться не раніше 22:30 за київським часом, а момент посадки у 22:55. Наразі апарат місії Mars 2020 все ще рухається на швидкості 76 744 км/год, йому залишається подолати всього 1,2 млн км.

Через 7 місяців після запуску та 471 млн км подорожі ровер досягне кратера Джезеро на Червоній планеті. Він має зібрати дані про поверхню й атмосферу Марса, аби встановити, чи може там існувати життя, зокрема людська колонія. Трансляцію події вестиме NASA. Там стверджують, що з новітньою апаратурою це буде "найточніша посадка в історії".

На відміну від свого попередника Curiosity, який все ще функціонує на Марсі, ровер Perseverance оснащений радарною системою. Вона скануватиме рельєф та коригуватиме курс для максимально точного руху в зону приземлення.

Автор: NASA
 

Обладнання марсохода не лише допоможе у пошуку скам'янілих мікробів, але також розширить людські знання стосовно марсіанської геології, її минулого та теперішнього. Випробує технології для використання в майбутніх пілотованих польотах: наприклад, отримання кисню з навколишнього середовища, застосування дрона-вертольота Ingenuity в атмосфері іншої планети, відбір проб ґрунту в 40+ капсул, які в 2026-му місія США/ЄС підбере та відправить на Землю.

У пристрій встановили 23 камери та кілька мікрофонів, які записуватимуть історичні звуки прибуття й приземлення апарата на Марс, а також звуки під час роботи марсоходу, вітру та інші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У NASA визначили місця для висадки людей на Марсі

У NASA зняли відео про майбутнє приземлення марсохода. В анімації показали все, починаючи від прильоту Perseverance в атмосферу Марсу до розгортання парашута для фактичної посадки пристрою на поверхню Червоної планети.

Зараз ви читаєте новину «Марсохід Perseverance сьогодні сідає на червону планету (трансляція)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі