середа, 27 вересня 2017 12:55

Експерт розповів, чому фламінго не переживуть зиму в Україні

Заліт птахів в Україну может бути зовсім невипадковим. Птахи могли і раніше гніздитися на цій території - багато років тому, вважає орнітолог Леонід Горобець. Працює на кафедрі екології та зоології КНУ ім. Шевченка. Він розповів Gazeta.ua, чому рожеві птахи, яких нещодавно знайшов дніпровський орнітолог-любитель Олександр Настаченко, обрали для гніздування нашу країну і чому не загинуть взимку.

Автор: Олександр Настаченко
  Дніпровський орнітолог з колегами знайшов гнізда фламінго на Херсонщині поблизу озеря Чурюк
Дніпровський орнітолог з колегами знайшов гнізда фламінго на Херсонщині поблизу озеря Чурюк

"Те, що ми називаємо випадковим зальотом, найімовірніше, спроба відновити звичний ареал перебування. Можливо, раніше фламінго тут жили і зараз просто роблять спроби повернутися. Ті птахи, які з'явилися на наших територіях у 1950-х, наприклад, червоновола казарка, насправді мешкали на наших територіях в інші періоди. Здебільшого - в час потепління", - розповідає Леонід Горобець.

Досі точно не зрозуміло, що змушує птахів змінювати звичне середовище перебування.

"Чому птахи розширують свій ареал - відкрите питання в орнітології. Це - нормальний процес і для інших видів. От, наприклад, горлиця кільчаста, яка зараз є по всьому Києву, раніше жила тільки на Балканах. Птахи швидко розширюють ареал свого перебування. Що їх примушує раптово покидати звичне середовище - дуже цікаве питання. Але на нього нема відповіді. Це можна списати, до прикладу, на внутрішньо-видову конкуренцію. Молоді птахи вимушені шукати собі інші території для перебування", - каже науковець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дослідник розповів, як знайшов в Україні гнізда фламінго і показав унікальні фото

Автор: Олександр Настаченко
  Дніпровський орнітолог з колегами знайшов гнізда фламінго на Херсонщині поблизу озеря Чурюк
Дніпровський орнітолог з колегами знайшов гнізда фламінго на Херсонщині поблизу озеря Чурюк

Багато чого залежить від зміни клімату.

"Клімат у Європі змінюється залежно від чергування високого і низького тиску в Рейк'явіку і Лісабоні. У Лісабоні високий тиск, а в Рейк'явіку - низький. І навпаки. Зараз зона високого тиску у Лісабоні, а низького - у Рек'явіку. Попередні зальоти фламінго відбувалися саме у такий період. Але тиск зараз змінюється. Тому можуть виникнути несприятливі умови для перебування цих птахів в Україні. Тому ймовірно, що птахи не закріпляться тут зараз. Але через років 50-60 вони знову можуть до нас прилетіти. Можливо, тоді їм вдасться закріпитися. Тут дуже багато залежить від клімату", - каже Леонід Горобець.

Автор: Олександр Настаченко
  Через декілька місяців після народження пташенята фламінго вже вміють літати
Через декілька місяців після народження пташенята фламінго вже вміють літати

Птахи однозначно не зможуть пережити українську зиму.

"Зараз ці пташенята в Україні. Рачок артемія, яким харчуються ці птахи, живе у солоних водоймах. Але вони можуть їсти й інших рачків, креветок. Птахи дуже швидко дорослішають, тому через декілька місяців вони зможуть літати. Холодну осінь вони ще застануть, але не загинуть. Вони однозначно відлетять на південь. Найближча країна зі сприятливим для них кліматом - Греція. Чи повернуться - це відкрите питання. Є факти, коли різні види птахів раптово залітали в країну, змінюючи звичне середовище, гніздилися, жили кілька років. А тоді раптово покидали країну. Неодноразово фіксували факти, коли молоді фламінго в жовтні-листопаді бували в Україні. Якщо вони можуть у цей період із Греції прилетіти в Україну, то зможуть з України відлетіти в Грецію", - переконаний орнітолог.

16 вересня 2017 року вперше в історії орнітології України виявили факт гніздування фламінго. Загніздилися 13 пар. Успішно вивелися троє пташенят. Знайшов пташенят дніпровський орнітолог Олександр Настаченко.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чому фламінго не переживуть зиму в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі