середа, 20 вересня 2017 18:30

Дослідник розповів, як знайшов в Україні гнізда фламінго і показав унікальні фото
6

Фламінго вперше облаштували гнізда в Україні. Зазвичай вони мешкають у тропіках та субтропіках Євразії, Африки, Центральної і Південної Америки
Фото: Facebook Alexander Nastachenko
Дорослі і малі фламінго, які облаштувалися в Україні
Фламінго, які облаштувалися в Україні
Дніпровський орнітолог разом із колегами знайшов в Україні гнізда фламінго
Фламінго вперше облаштували гнізда в Україні

Ми натрапили на 13 гнізд фламінго. Гніздування цих птахів в Україні — зафіксували вперше, розповів Gazeta.ua орнітолог-любитель Олександр Настаченко. Днями він натрапив на гнізда рожевих птахів у Херсонській області.

Унікальність цієї знахідки в тому, що фламінго, зазвичай, мешкають у тропіках та субтропіках Євразії, Африки, Центральної і Південної Америки. Деколи їх можна зустріти на півдні Європи, Азії, на острові Мадагаскар і в Південній Америці. В Україні їхні гнізда виявили вперше.

Автор: Facebook Alexander Nastachenko
  Дніпровський орнітолог разом із колегами знайшов в Україні гнізда фламінго
Дніпровський орнітолог разом із колегами знайшов в Україні гнізда фламінго

"Вперше почули про появу фламінго ще наприкінці червня. Першими їх бачили місцеві мисливці. Потім про них розповідали різні групи вчених. Ми ж поїхали на Херсонщину у відрядження разом із орнітологом Зиновієм Петровичем і заразом вирішили подивитися на цю "рожеву красу". Та нам пощастило більше, ніж ми очікували, адже, крім дорослих фламінго, нам вдалось знайти гнізда і пташенят", - розповів Олександр Настаченко.

Птахи осіли на Херсонщині. Де точніше, Олександр не розповідає, щоб уберегти рожевих птиць від ласих до екзотики браконьєрів.

"Зрозуміли, що це гнізда саме фламінго - за специфічною формою. У цього птаха дуже довгі ноги. І тільки з такою конструкцією гнізда батькам зручно на ньому сидіти. Також фламінго завжди роблять поряд кілька гнізд, бо це колоніальний вид. Їм в зграї легше вижити", - пояснює Олександр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Птахи почали раніше летіти у вирій

Всього гнізд було 13, тому дослідники умовно підрахували, що пар було стільки ж. Проте їх може бути як менше, так і більше.

"Відомо, що максимально інші орнітологи бачили у цій місцевості 25 птахів. Ми бачили - 23. Пташенят було 3. Їм трохи більше місяця", - каже дослідник.

Автор: Facebook Alexander Nastachenko
  Гнізда фламінго в Україні знайшли вперше
Гнізда фламінго в Україні знайшли вперше

В Україні фламінго - залітні. Гніздування помітили вперше.

"Як правило, раніше в Україну залітали молоді птахи, які ще не можуть створювати пару. На те, що зараз щось змінилося, могли вплинути багато факторів: зміна клімату (могли висохнути озера, на яких гніздяться ці птахи), відсутність їжі на постійних місцях гніздування. Існує два сценарії того, як ці птахи потрапили сюди. Перший: птахи зі степових озер Казахстану та з Передньої Азії (Туреччина) сюди залітають у зв'язку із проблемами на місцях гніздування та через відсутність кормів. Другий: прилетіли з Середземномор'я через ріст популяції і розширення гніздового ареалу", - каже орнітолог-любитель.

Птахи і пташенята зараз на тому ж місці, біля гнізд.

"Попереду багато роботи, бо цей вид не відомий нашим вченим на практиці. Треба дослідити, в яких ще регіонах України можуть загніздитися птахи, підготуватися до таких гніздувань у майбутньому. Також треба опрацювати питання охорони цього виду саме на території України, можливо занести його в Червону книгу України", - каже Олександр Настаченко.

23 червня уже 10-й рік поспіль в Англії відзначають День фламінго. Його оголосив 2007-го міський голова Лемінстера. Ці птахи народжуються білими, а потім стають рожевими. Усі справа в каротиноїді - пігменті, який є у креветках, водоростях та планктоні, якими харчуються фламінго.

Зараз ви читаєте новину «Дослідник розповів, як знайшов в Україні гнізда фламінго і показав унікальні фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі