пʼятниця, 10 травня 2019 21:10

Встановили рекорд: Україна завезла вражаючу кількість овочів з-за кордону

Встановили рекорд: Україна завезла вражаючу кількість овочів з-за кордону
Найбільше Україна імпортувала цибулі. Ввезли переважно з Узбекистану. Фото: Community

Україна за рік збільшила імпорт овочів борщового набору у 5 разів. Тільки за 10 місяців сезону 2018-2019 року завезла рекордні 112 тис. т продукції.

"Сезон можна вважати аномальним. Україна ніколи не завозила так багато продукції, якою цілком можемо самостійно себе забезпечувати протягом всього року. Але збіг обставин, у вигляді скорочення виробничих площ, низької врожайності у нас та в сусідніх країнах, змусив імпортувати продукцію ще восени", - пояснює експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман, передає "Інфо Шувар".

За її словами, цьогоріч Україна збільшила закупівлю овочів з країн Центральної Азії. Раніше останні не були в переліку головних постачальників.

"Стримувати зростання ціни за рахунок імпорту не завжди вдавалося - імпортна продукція була досить дорогою через великі витрати на логістику. Якби ситуація із виробництвом в країнах ЄС не була такою критичною, ціни у нас могли б бути помітно нижчими. Водночас у кінці квітня з полиць українських супермаркетів та з майданчиків гуртових ринків майже зникла минулорічна білоголова капуста. Її запаси закінчилися як у нас, так і в сусідніх країнах", - каже Тетяна Гетьман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зелень, гриби та часник: як змінилася вартість продуктів за рік

Найбільше Україна імпортувала цибулі. Ввезли переважно з Узбекистану. Тільки у квітні закупили понад 15, 5 тис. т. У лютому було ще більше - 26,4 тис. т.

Картоплі у квітні імпортували 8,4 тис. т. Більша частина продукції - рання. Її завозили з Єгипту та Азербайджану. Порівнянно з березнем імпорт картоплі зріс майже у 3 рази.

На стільки ж збільшився імпорт капусти. У квітні завезли понад 7 тис. т переважно з Македонії та Узбекистану.

Буряку та моркви у квітні завезли 2,3 тис. т - це втричі більше, ніж було у травні торік. Продукцію завозили з Білорусі. Ранній буряк в невеликій кількості імпортували з Узбекистану.

Овочі борщового набору минулорічного врожаю рекордно подорожчали. Ціни зросли, адже в Україні немає інформації про баланс виробництва, споживання та експорту вітчизняної продукції. Фермери не знають, що сіяти, яка культура буде прибутковою, чи буде попит на зовнішньому ринку.

Зараз ви читаєте новину «Встановили рекорд: Україна завезла вражаючу кількість овочів з-за кордону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі