понеділок, 18 березня 2024 21:15

Балерина на мільярд і родичі-підрядники: журналісти випустили другу серію розслідування про директора Київського метрополітену

Балерина на мільярд і родичі-підрядники: журналісти випустили другу серію розслідування про директора Київського метрополітену
Мер Києва Віталій Кличко призначив Брагінського керівником метрополітену у 2014 році. Він керував підприємством 10 років. Фото: bihus.info

Київський метрополітен укладав контракти на сотні мільйонів гривень із оточенням тепер уже колишнього директора Віктора Брагінського.

Про це повідомили Bihus.Info.

"В історії із тендерами метрополітену ми знайшли одразу декількох нечужих для нього (Брагінського. - Gazeta.ua) людей - тут засвітилися і сестра, і родинна бухгалтерка, і колишній бізнес-партнер уже зі своєю родичкою - балериною. Я не жартую, бюджет метро освоює балерина", - сказала у сюжеті журналістка Леся Іванова.

Bihus.Info повідомили, що "бухгалтерка родини Брагінських" Світлана Ільїна як ФОП виграла у Київського метрополітену тендерів на 17 млн грн.

"При цьому щонайменше на трьох із них бухгалтерка як ФОП конкурувала із ТОВ "99 продакшн". Власником цієї фірми є давній бізнес-партнер Брагінського Кирило Кривець. А директоркою якийсь час була двоюрідна сестра Брагінського Ганна Феніна", - розповіли у сюжеті.

"99 продакшн" кілька років поспіль були постачальником одягу для комунальників - натендерили у метрополітену за керівництва Брагінського 18 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Салон краси і п'ятизірковий парк-готель: як "слуга народу" Тищенко під час війни "освоює" Ужгород

На початку 2022 року Кирило Кривець став бенефіціаром ще однієї компанії "Енергодарбудмеханізація" - також підрядника Київського метрополітену.

Компанія у 2017 році отримала 22 млн грн на ремонт "лівобережки". У 2021 році їй замовили ремонти уже на зеленій гілці метро - на 67 мільйонів. Тоді ж ця компанія отримала 270 млн грн як субпідрядник будівництва нових станцій метро.

У 2023 році фірма отримує контракт на 16 млн грн на ремонт освітлення на Оболоні і "повертається на субпідряди", сказано у сюжеті.

"Партнеру Брагінського дісталося 37 мільйонів на ремонти на червоній гілці", - розповіла Леся Іванова.

А фірма балерини, ймовірної тещі Кривця, отримала від метрополітену більше мільярда гривень. Деталі саме цього контракту були засекречені, повідомили Bihus.Info.

ТОВ "КБ "Теплоенергоавтоматика" отримувало підряди щонайменше з 2017 року. Спочатку виконувало дрібні ремонти, потім контракти почали вимірювалися сотнями мільйонів.

У 2020 році власницею компанії стала колишня прима-балерина Національної опери Тетяна Белецька, а після початку російської повномасштабної агресії до Белецької на роботу влаштувався Кривець.

Наприкінці 2022 року Київський метрополітен виплатив Теплоенергоавтоматиці 454 млн грн на ремонт тунелів червоної гілки, а у 2023 році - ще 515 млн грн за засекреченим контрактом, що має гриф "для службового користування".

Журналісти також виявили ознаки завищених цін на тендерах цієї фірми.

"За даними наших джерел, у 2023 році Автоматика купувала кабелі у підстанцій у компанії "Тамерлайн", яка не виробник, а просто "купи-продай" посередник. За один з типів кабелю Автоматика платила Тамерлайну 9000 грн за метр, хоча той сам купував їх за 7000 грн. На партії у сім кілометрів з урахуванням податків різниця склала близько 15 млн грн", - розповіли у сюжеті.

"Найгірше у цій історії те, що сотні мільйонів виділялись на конкретні речі. Ремонт, будівництво, важливі запчастини. І поки оточення директора займалось "розвитком власних бізнесів", кияни отримували закриття станцій, аварійні ділянки в тунелях і нові станції метро, які так і не відкрились", - пишуть Bihus.Info.

Після випуску нового сюжету про Брагінського мер Києва Віталій Кличко заявив у Facebook: "Прошу журналістів Bihus info передати інформацію щодо фактів, оприлюднених в розслідуванні стосовно Віктора Брагінського, правоохоронним та антикорупційним органам. А до правоохоронців звертаюся щодо оперативного і відкритого для громадськості розслідування інформації Bihus Info".

Минулого тижня Bihus.Info повідомили, що колишня дружина Брагінського стала власницею активів вартістю у мільйон доларів. Розповіли, що вона придбала квартиру на Печерську, дві земельні ділянки в Козині, LEXUS, паркомісця. А мати начальника метрополітену стала власницею одразу двох двокімнатних квартир у новобудові ЖК White Lines, повідомили журналісти.

14 березня Віталій Кличко заявив, що відсторонив Брагінського від виконання обов'язків, а наступного дня Київська міська державна адміністрація повідомила, що Брагінський написав заяву на звільнення.

Кличко призначив Брагінського керівником метрополітену влітку 2014 року. Пізніше Брагінський обирався до Київської міської ради від партії "Удар".

Зараз ви читаєте новину «Балерина на мільярд і родичі-підрядники: журналісти випустили другу серію розслідування про директора Київського метрополітену». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі