понеділок, 22 квітня 2024 13:11

Росіянин полював на українську ППО
3

СБУ затримала росіянина-агента ГРУ, якого "розконсервували" для полювання на українську ППО.

Серед основних цілей ворога були радіолокаційні станції та зенітно-ракетні комплекси протиповітряної оборони, які захищають столичний регіон, повідомила 22 квітня пресслужба СБУ.

"Фігурант мав знайти це озброєння та скоригувати по ньому ворожий вогонь. Таке завдання він отримав від російської воєнної розвідки, на яку почав працювати ще під час проживання у Мурманську до повномасштабної агресії. Для виконання ворожої вказівки він прибув в Україну напередодні 24 лютого під легендою продавця побутової та паливно-мастильної хімії", - звітує відомство.

Росіянин полював на українську ППО
Фото: СБУ
Росіянин полював на українську ППО
Росіянин полював на українську ППО

Тривалий час він перебував у статусі сплячого агента, щоб облаштуватись на новому місці та розкрутити власне бізнес-прикриття.

Восени 2023 року російська розвідка розконсервувала свого агента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наводили російські ракети: спіймали депутата-зрадника та його спільницю

"Під виглядом комерційних поїздок він курсував по території Київської та Черкаської областей, де намагався виявити батареї та радіолокаційні станції ППО. У зоні особливої уваги були українські зенітно-ракетні комплекси NASAMS та Patriot. Щоб відстежувати можливі позиції українських військ, росіянин використовував морський бінокль та монокль з високою роздільною здатністю. Також він встановив у власному авто приховану відеокамеру", - сказано в повідомленні.

Розвіддані у вигляді медіафайлів та геолокацій підрозділів ЗСУ агент мав передати своєму російському куратору для здійснення синхронних повітряних ударів по Україні. Втім, військова контррозвідка СБУ стала на заваді ворожим планам і своєчасно їх викрила.

Російського агента було затримано у київській квартирі. Під час обшуку у затриманого вилучено оптику, яку він використовував для відслідковування позицій Сил оборони.

Крім того у ході документування фігуранта Служба безпеки встановила особу його "куратора" - кадрового співробітника головного управління Генштабу ЗС Росії.

Затриманому повідомили про підозру. Йому загрожує до 12 років тюрми.

На Дніпропетровщині затримали посадовця Укрзалізниці, який шпигував за військовими ешелонами ЗСУ. Контррозвідка Служби безпеки провела спецоперацію у Дніпрі, в результаті якої затримала ще одного агента ФСБ. Ним виявився посадовець однієї із вузлових станцій Укрзалізниці.

Зараз ви читаєте новину «Росіянин полював на українську ППО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі