понеділок, 06 травня 2019 21:10

Експерт розповів, як зменшити ціни на продукти

Експерт розповів, як зменшити ціни на продукти
Лідером подорожчання з початку 2019-го стала цибуля. Фото: Агробізнес сьогодні

Овочі борщового набору минулорічного врожаю рекордно подорожчали. Ціни зросли, адже в Україні немає інформації про баланс виробництва, споживання та експорту вітчизняної продукції. Фермери не знають, що сіяти, яка культура буде прибутковою, чи буде попит на зовнішньому ринку, розповів Gazeta.ua Олексій Дорошенко, директор Асоціації постачальників торговельних мереж.

З початку року лідером подорожчання стала цибуля. Зараз її випередила капуста. За перший квартал зросла на 95%, свідчать дані Держстату.

"Виробники цибулі останні 2 роки мали великі врожаї, але низький попит на вирощену продукцію. Тому у 2018-му посіяли мало цибулі. Відповідно мало зібрали. Пізніше виявилося, що і в країнах ЄС був поганий врожай. Тоді українські виробники поспішили продати продукцію за кордон. Таким чином, у нас не залишилося власних запасів і довелося імпортувати цибулю з усього світу. Приготувати борщ вже коштує на 50% дорожче, ніж на початку 2019-го. Зараз навіть ананаси коштують дешевше, ніж овочі. Але борщ із них не звариш", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилися ранні овочі борщового набору: як змінилися ціни за рік

За його словами, ціни стабілізуються на початку червня. Тоді українські фермери зберуть перший врожай. У серпні капусту, цибулю продаватимуть по 10 грн/кг. Пізніше овочі знову подорожчають.

"Фермерам вже на січень кожного року необхідно знати, скільки в державі якої продукції. Тоді кожен розумітиме, що треба сіяти і яке насіння купувати. Тоді знатимемо, скільки виростили і спожили за результатами року. Треба вдосконалити виплату аграрних дотації. Їх сьогодні отримують найбільші агрохолдинги, а мають - малі і середні господарства. Також знизити податки на продукти. В Україні ПДВ становить 20%. У Польщі - 5, у Німеччині - 7. Крім того, збільшити до 150 найменувань перелік продуктів, вартість яких перевіряють. Зараз моніторять тільки 31", - пояснює Олексій Дорошенко.

В Україні цибулю продають від 30 грн/кг. Морква і буряк коштує 29 грн/кг, капуста - 40 грн/кг, картопля - 14 грн/кг. Торік в аналогічний період цибулю продавали по 6 грн/кг. Моркву і буряк - 12 і 10 грн/кг відповідно. За кілограм капусти просили 10 грн, картоплі - 8 грн.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як зменшити ціни на продукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі