пʼятниця, 26 липня 2024 10:40

В НБУ пояснили, чому дорожчає долар

В НБУ пояснили, чому дорожчає долар
НБУ пояснив, чому курс долара зростав останні два місяці. Фото: pixabay.com

Національний банк України вживає потрібних заходів, аби гривня почала зміцнюватися.

Зростання курсу було пов'язане зі збільшенням попиту на долар, а також зменшенням валютної виручки, пояснив заступник очільника НБУ Юрій Гелетій. Він заявив, що гривня вже почала процес зміцнення, передає "24 канал".

"По ситуації на валютному ринку. Ми спостерігали протягом двох місяців послаблення курсу, яке перш за все, було зумовлено розширенням чистого попиту на валюту. На зростання попиту вплинуло розширення бюджетних видатків. Наприклад частина із них матеріалізується в додатковому попиті на валюту. На курс також вплинула валютна лібералізація, яку провели у травні. Поряд зі збільшенням попиту спостерігалося зменшення пропозиції валюти. Перш за все, йдеться про аграрний сектор. Вичерпався ефект врожаю минулого року", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Валюта подешевшала перед вихідними

Увесь цей час НБУ вживав тактичних заходів по зміні певного підходу до інтервенцій після аналізу ринку. НБУ вживає заходів для відновлення та зміцнення стабільності на валютному ринку. Регулятор заявляє про готовність і надалі працювати над досягненням цієї мети, використовуючи весь арсенал наявних інструментів.

"Відповідно протягом останніх днів що ми спостерігаємо? Ми почали цей тиждень з курсом офіційним 41,49, наразі на сьогодні довідковий курс, який ми публікуємо до 12:30 на рівні 41,18. Коливання ми будемо забезпечувати помірними. Тобто наше завдання, щоб гривня коливалася в обидва боки, що ми спостерігаємо. НБУ продовжить бути активним учасником на ринку і закривати цей структурний дефіцит валюти", - додав Гелетій.

Центробанк спрогнозував зростання пропозиції іноземної валюти. Очікується, що це зростання буде зумовлене продажем нового врожаю та експортом товарів через морський коридор. Крім того, очікується, що міжнародна допомога надасть додаткову підтримку інтервенціям НБУ.

Тим часом голова НБУ Андрій Пишний каже, що стійкість валютного ринку відновлена і на сьогодні не викликає жодних питань.

Середня ціна землі в Україні у 2023 році досягла 38,6 тис. грн за га. Цьогоріч спостерігається подальше зростання вартості. Зокрема, ціна землі у 2024 році піднялася на 10-15%.

Зараз ви читаєте новину «В НБУ пояснили, чому дорожчає долар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі