четвер, 29 серпня 2024 14:20

Збагачення під час війни на понад 56 млн грн: у родині голови АМКУ сказали, що заробили на малині. Народився новий мем
3

Тесть підозрюваного у незаконному збагаченні голови Антимонопольного комітету Павла Кириленка заявив про заробіток на малині
Фото: Центр протидії корупції
Голова Антимонопольного комітету Павло Кириленко на засіданні Вищого антикорупційного суду
Голова Антимонопольного комітету Павло Кириленко на засіданні Вищого антикорупційного суду

Тесть голови Антимонопольного комітету Павла Кириленка, якого підозрюють у незаконному збагаченні на понад 56 млн грн протягом 2020-23 років, заявив про заробіток на торгівлі малиною.

Про це повідомив Центр протидії корупції.

Вчора, 28 серпня, Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення не брати Кириленка під варту, встановивши йому заставу у 30 млн грн.

У разі внесення застави Кириленко повинен дотримуватися певних обов'язків, зокрема здати закордонні паспорти, не покидати Київ та утриматися від спілкування з визначеними в ухвалі свідками.

Під час допиту Олександра Матієнка, тестя Кириленка, той пояснив походження своїх коштів так, що у 1991 році у нього залишився спадок, а ще вони з друзями мали бізнес з автобусами та таксі, але основний прибуток він мав з обмінників. Після того, як сім'я переїхала в Ужгород, Матієнко не захотів, щоб гроші просто лежали і вони з сім'єю придбали чотири квартири і чотири паркомісця у новобудові, пише ЦПК.

"За його словами, все купили за гроші, зароблені ним та дружиною. Якщо вірити цій версії, тільки на торгівлі малиною Матієнко заробив 300 тисяч доларів. Ці гроші інвестували у квартири в Ужгороді", - пишуть.

Захист Кириленка у свою чергу, стверджував, що підозра необґрунтована, все майно родичі купляли за свої або запозичені гроші. А нові iPhone вони придбали, бо хтось, нібито, намагався зламати їхні телефони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дитина, тумбочка, шоковий стан: "слуга народу" розповіла "епічну" історію, чому викидала долари за паркан

У квітні 2020 року тесть Кириленка придбав земельну ділянку у котеджному містечку у Київській області та двоповерховий будинок за явно заниженою ціною у чотири мільйони гривень. Через рік він придбав ще одну земельну ділянку за 1,8 млн грн, повідомив Центр протидії корупції.

Торік у березні теща Кириленка Наталія Матієнко придбала ще дві квартири у житловому комплексі в одному з районів столиці, які обійшлись їй у понад 9,5 млн грн.

Також вони придбали квартири і паркомісця в Ужгороді за явно заниженою вартістю та низку інших об'єктів нерухомості.

Крім того, 77-річна бабуся дружини Кириленка Альбіна Вінникова у 2020 році придбала за $265 тис. квартиру на 190 квадратів у столичному районі.

У травні 2023 року вона придбала нежитлове приміщення за майже 12 млн грн і в цей же день подарувала це приміщення своїй доньці, тещі Кириленка - Наталії Матієнко.

Крім того, торік у березні Кириленки планували купити BMW Х5. Прокурор впевнена, що існує інше майно, яке не було знайдене, повідомляють.

Під час судового засідання прокурор повідомила, що на вилученому телефоні екссудді Печерського районного суду міста Києва Віти Бортницької було листування, яке містило файли від невідомої людини щодо обставин цього кримінального провадження, а також довідки, у яких ймовірно містився план приховування вчинення злочину, побудова версій, які будуть краще звучати, пише Центр протидії корупції.

Таке листування було через кілька тижнів після виходу розслідування програми "Схеми: корупція в деталях" і відкриття провадження антикорупційними органами. Ймовірно, Кириленко консультувався з суддею щодо дій, які необхідно вчинити, повідомляє ЦПК.

У березні Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Національне антикорупційне бюро розпочали кримінальне провадження щодо голови АМКУ за статтями - незаконне збагачення і декларування недостовірної інформації.

Це сталося після того, як журналісти "Схем" оприлюднили розслідування, у якому йшлося, що родичі з боку дружини Кириленка придбали елітне майно в Ужгороді, Києві та області на 70 млн грн, що не відповідає їхнім заробіткам.

Вчора Кириленку обрали запобіжний захід у вигляді зобов'язання носити електронний браслет і застави у розмірі 30 млн грн.

Торік у вересні Верховна Рада призначила Павла Кириленка головою Антимонопольного комітету. До цього він очолював Донецьку обласну військову адміністрацію з липня 2019 року.

Зараз ви читаєте новину «Збагачення під час війни на понад 56 млн грн: у родині голови АМКУ сказали, що заробили на малині. Народився новий мем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі