четвер, 25 липня 2024 11:11

У Fitch вважають, що Україна наблизилась до дефолту

У Fitch вважають, що Україна наблизилась до дефолту
Міжнародне агентство Fitch Ratings знизило рейтинг України. Фото: pixabay.com

Довгостроковий рейтинг дефолту України в іноземній валюті знизили до "C" з "CC" - з ймовірного до неминучого.

Міжнародне агентство Fitch Ratings опублікувало рейтинг на своєму сайті.

"Зниження довгострокового рейтингу України відображає думку Fitch про те, що принципова угода, яку 22 липня досягнули український уряд і деякі власники єврооблігацій про умови реструктуризації після того, як парламент минулого тижня схвалив закон, що дозволяє уряду призупинити виплати за зовнішнім комерційним боргом, знаменує початок процесу, схожого на дефолт", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: The Economist: в України є місяць, щоб уникнути дефолту

Угода із кредиторами передбачає суттєве скорочення термінів, зокрема скорочення основної суми та відсотків, та продовження термінів погашення.

У Fitch очікують, що держава не буде обслуговувати свій зовнішній комерційний борг, включаючи купон єврооблігацій 2026 року, який підлягає виплаті 1 серпня, доки не буде завершено угоду про реструктуризацію з власниками облігацій.

Угода з власниками облігацій та закон про призупинення боргу відповідають зусиллям українського уряду щодо виконання чотирирічної програми з Міжнародним валютним фондом на суму $15,6 млрд. Це передбачає реструктуризацію боргу зі значним скороченням боргу для створення фіскального простору та відновлення стійкості боргу.

Держборг України перевищив 6 трлн грн. За даними Мінфіну, державний та гарантований державою борг України на 30 квітня поточного року становив 6 трлн 10 млрд грн або $151,52 млрд.

Дефолт оголошують тоді, коли країна не може розрахуватися зі своїми боргами вчасно і в повному обсязі. Дефолт оголошує Міністерство фінансів. Вони починають переговори із зовнішніми кредиторами та пропонують домовитися про перенесення термінів чи зміну умов погашення боргу.

Зазвичай найбільша шкода від дефолту для країни - репутаційні втрати і дуже складний і довгий шлях повернення на ринки запозичень через недовіру до позичальника. Країна запозичує в інших країн чи МВФ, щоб покрити дефіцит бюджету. Якщо відбувається дефолт, то треба скорочувати бюджетний дефіцит. Тобто підвищувати надходження або зменшувати видатки.

Зараз ви читаєте новину «У Fitch вважають, що Україна наблизилась до дефолту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі