пʼятниця, 23 серпня 2024 11:47

"Сірий" ринок електроніки України - як держава недоотримує податки
Позиція

Тіньовий або "сірий" ринок електроніки - це торговельні мережі, які неофіційно завозять товар в Україну з порушенням митного законодавства та без сплати ввізного мита. При реалізації даного товару в Україні "сірі" ритейлери використовують схеми ухилення від сплати ПДВ: продаж товару за готівку, без видачі фіскального чеку, оплата криптовалютою без відображення в бухгалтерському обліку тощо.

Автор: фото з особистого архіву Сергія Бондаренка
  СЕО мережі Цитрус Сергій Бондаренко: "Вирішення проблеми "сірого" ринку можливе лише на державному рівні"
СЕО мережі Цитрус Сергій Бондаренко: "Вирішення проблеми "сірого" ринку можливе лише на державному рівні"

На сьогодні "сірі" торговельні мережі електроніки вільно почувають себе в країні, мають магазини у багатьох містах в локаціях великих ТРЦ та активно рекламують себе. Основна частина їх асортименту - це смартфони, ноутбуки, гаджети та преміальна побутова техніка.

Незалежне дослідження у форматі таємних закупівель смартфонів одного з найпопулярніших брендів показало, що лише 1 магазин із 10 видав гарантійний талон

Центр споживчих експертиз ТЕСТ у липні цього року проводив незалежне дослідження у форматі таємних закупівель смартфонів одного з найпопулярніших брендів у п'яти торговельних мережах України у місті Київ. Результати цих досліджень є у публічному доступі на сайті цієї організації. За цими дослідженнями (таємні закупівлі проводились у 10 магазинах у різних ТРЦ):

➔ 9 із 10 магазинів не видали обов'язковий фіскальний чек;

➔ лише 1 магазин із 10 відмовився продавати товар вище 50 000 грн за готівку (згідно з постановою НБУ, гранична сума розрахунку готівкою між фізичною особою та підприємством/підприємцем протягом одного дня становить не більше 50 000 грн);

➔ лише 1 магазин із 10 видав гарантійний талон;

➔ жодне пакування товару в усіх магазинах не містило маркування товару, як того вимагає чинне законодавство;

➔ жодне пакування товару в усіх магазинах не містило інформації про імпортера та суб'єкта господарювання, який несе гарантійні зобов'язання перед споживачем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська влада має підняти податки - МВФ

Що по цифрах? Через діяльність "сірого" ринку у сфері електроніки та техніки, за рік держава орієнтовно недоотримує тільки на несплаті ПДВ більше 20 млрд грн.

За інформацією офіційних імпортерів смартфонів, в Україні частка тіньового ринку у 2023 році становить біля 70%. При цьому динаміка "сірого" ринку зростає з кожним роком - у 2021 році ця частка становила 60%.

У 2023 році в Україні було активовано більше 900 тисяч одиниць смартфонів одного з найвідоміших брендів, при цьому офіційно було завезено і продано лише біля 245 тисяч одиниць. Тобто, в 2023 році лише на смартфонах одного бренду держава втратила 5,5 млрд грн на несплаті ПДВ.

"Сірий" ринок завдає шкоди легальному бізнесу, штучно знижуючи ціни на товари через ухилення від сплати податків

Також "сірий" ринок завдає шкоди легальному бізнесу - компанія Цитрус як і інші офіційні ритейлери техніки та електроніки це підтверджує - бо "сірі" гравці демпінгують ціни на ринку, штучно знижуючи ціни на товари через ухилення від сплати податків.

Наразі держава розглядає підвищення податків для легального бізнесу. На жаль, наслідком цього рішення може бути закриття частини білого бізнесу, який платить податки та підтримує економіку та армію країни. При цьому "сірий" бізнес продовжує порушувати законодавство. Підвищення податків без вирішення проблеми "сірого" ринку призведе до ще більшого демпінгу цін, посилення позицій нелегальних ритейлерів та пригнічення офіційного бізнесу.

Вирішення проблеми "сірого" ринку можливе лише на державному рівні

Вирішення проблеми "сірого" ринку можливе лише на державному рівні. Наприкінці липня цього року пройшов круглий стіл у Американській торговельній палаті в Україні, де зустрілись представники державних органів та представники бізнесу для обговорення проблеми тіньового ринку. Я був серед учасників зустрічі і, на мою думку, ця зустріч - перший важливий крок до вирішення цієї проблеми. Дуже показово, що держава не закриває очі на це питання і не боїться піднімати його публічно.

Наразі ми чекаємо наступних кроків від державних органів щодо забезпечення рівності всіх платників податків перед законом. Це допоможе захистити легальний бізнес та забезпечить збільшення надходження податків до державного бюджету, що особливо важливо в умовах воєнного стану.

Верховна Рада не голосуватиме за законопроєкт з підвищенням низки податків до вересня, а сам концепт документа змінився.

Головна зміна, про яку вдалось домовитись, - замість 1-відсоткового податку для юросіб від обороту у законопроєкті пропишуть підвищення ПДВ на 3-4 в.п. до 23-24%, розповіли співрозмовники Forbes Ukraine у Кабінеті міністрів і парламенті.

Зараз ви читаєте новину «"Сірий" ринок електроніки України - як держава недоотримує податки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі