вівторок, 10 квітня 2012 15:24

Плаваючий акциз може зменшити ціни лише на бензин - експерт

Плаваючий акциз може зменшити ціни лише на бензин - експерт
Геннадій Рябцев: можна припустити, що гнучка ставка буде стосуватися лише бензину. Фото: glavcom.ua

Гнучка ставка акцизу на нафтопродукти буде ефективною лише для бензину.

Таку думку висловив заступник директора Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев в ефірі Українського радіо.

"Можна лише припустити, що ця ставка буде стосуватися лише бензину, оскільки саме на нього ставка акцизу велика і суттєво впливає на ціну цього товару. Для дизельного палива та інших нафтопродуктів вона не така суттєва, не думаю, що там потрібно щось коригувати", - сказав він.

За його словами, хоча ціна зростає не лише на бензин, а і на дизельне пальне, проте для останнього гнучкий акциз ефективним не буде.

"Регулюючий акциз на бензин може зменшити вплив спекулятивних нафтових котирувань на роздрібну ціну. А змінюючи акциз на дизельне паливо, який в рази менший, аніж на бензин, відкоригувати цін майже неможливо", - зазначив Рябцев.

Це, як розповів експерт, зумовлено у тому числі тим, що більшість автомобілів в Україні є бензиновими.

"Нас, на відміну від Європи, не охопила дизельна лихоманка. Думаю, що саме ця ідея є цілком продуктивною, якщо чітко прописати механізм зміни акцизу. Бо ж можна його прописати так, що і бюджет не отримає тих надходжень, які є зараз, і ціни не будуть знижені так, як бажають автовласники", - вважає Рябцев.

Нагадаємо, Кабінет міністрів на засіданні 5 квітня принципово схвалив рішення ввести плаваючу ставку акцизного збору з нафтопродуктів.

Зараз ви читаєте новину «Плаваючий акциз може зменшити ціни лише на бензин - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі