неділя, 29 липня 2012 04:51

Керівники приватизованих підприємств не вкладають гроші у модернізацію - експерт

Керівники приватизованих підприємств не вкладають гроші у модернізацію - експерт
Фото: Главред

В Україні приватизація відбувається найгірше у порівнянні зі всіма європейськими країнами, які пережили зміну політичної системи. Про це у коментарі Gazeta.ua заявив голова Комітету Економістів України Андрій Новак.

"Приватизація не виконала основного завдання — не дала настільки ефективного власника, який би працював у стратегічному порядку. Окрім того, ми не отримали тих грошей за підприємства, які б могли отримати. Процес приватизації проходив дуже закрито, до конкурсів допускали компанії, якими володіли наближені чиновники. Вони робили приватизацію під свої структури, і, таким чином, платили мінімальні гроші державі", - зазначив економіст

На його думку, власники приватизованих підприємств використовують компанії лише для заробляння грошей. Дуже нечасті випадки, коли власники працюють стратегічно, оновлюють технології, модернізують виробництво, розширюють ринки збуту, утворюють нові робочі місця.

"У порівнянні з радянськими часами не створено фактично жодного додаткового робочого місця. Це говорить про те, що підприємство не розвивається. Наприклад, ми вважаємо, що металургійна галузь найбільша, і тягне нашу економіку. Але за 20 років незалежності у фізичному вимірі ця галузь виплавляє у 2 рази менше чавуну, у 1,5 рази менше сталі і в 1,5 рази менше алюмінію, ніж 20 років тому. Більшість нових власників не розглядають ці підприємства з точки зору розвитку. Вони просто використовують ті технології і виробничі потужності, які є зараз. Гроші викачують через офшори. Гроші осідають на приватних рахунках переважно за кордоном. Тобто йде викачка ресурсу", - упевнений Новак.

Він наголосив, що є приклади, коли відбувається модернізація. Але вона надто повільна.

Зараз ви читаєте новину «Керівники приватизованих підприємств не вкладають гроші у модернізацію - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі